Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 09. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Káoszt okozhat a német repülésirányítók sztrájkja

Káoszt okozhat a német repülésirányítók sztrájkja

Tizenegy Budapestről Németországba induló közvetlen, és számos átrepülő járatot érinthet a német repülésirányítók keddre tervezett sztrájkja - tudatta az origo.

Amennyiben a munkabeszüntetést megtartják, mintegy kétezer repülőgép nem száll majd fel. A Malév megvárja, amíg a német bíróság jóváhagyja a sztrájkot, addig nem töröl járatot.

Káosz fenyeget a németországi repülőtereken, miután hétfőn a repülésirányítók szakszervezete keddre sztrájkot hirdettet. Tájékoztatásuk szerint a munkabeszüntetés reggel hat órától délig tart majd. A sztrájk nemcsak a németországi légi közlekedésben, de a német repülőtereket érintő nemzetközi légi forgalomban is komoly fennakadásokat okozhat.

A szakszervezet eredetileg múlt hét csütörtökön tartott volna sztrájkot, amit az utolsó pillanatban mondott vissza, miután a hesseni munkaügyi bíróság a munkabeszüntetést első fokon törvénytelennek nyilvánította. A német repülésbiztonsági hatóság most is azonnal közölte, hogy a keddre tervezett sztrájkot ismét a bíróságnál támadja meg.

A repülésirányítók szakszervezetének követelései között szerepel a 6,5 százalékos béremelés, a túlóra csökkentése, valamint a munkakörülmények javítása. A tervezett sztrájkot a német lakosság körében nagy elutasítás fogadta. Ennek oka egyrészt az, hogy a munkabeszüntetésére a turista-, illetve szabadságszezon közepén kerül sor, másrészt pedig az a tény, hogy a német repülésirányítók keresete jóval az átlag feletti, megközelíti az évi 120 ezer eurót.

Amennyiben a keddi sztrájkot megtartják, előzetes becslések szerint a német repülőtereken mintegy kétezer repülőgép maradhat a földön. A Malév kommunikációs vezetőjétől, Róna Mártától az origo megtudta, amíg a német bíróság nem hagyja jóvá a repülésirányítók sztrájkját, addig nem törölnek járatokat.

Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője azt mondta, ha lesz sztrájk, akkor az a meghirdetett időpontban tizenegy Budapestről Németországba induló járatot érint. Ezek között van négy frankfurti, két müncheni, valamint egy-egy hamburgi, stuttgarti, berlini, kölni és düsseldorfi járat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: repülő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.