Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2012. Február 12. 08:02, vasárnap | Belföld
Forrás: Stop.hu

Kávéval a rák ellen?

Kávéval a rák ellen?

Régebben az orvosok igyekeztek mindenkit lebeszélni a fekete nedű fogyasztásáról, a kávé hatását okolva a gyomorfekély és a szívinfarktus kialakulásáért.

A legújabb kutatások szerint azonban a kávé sokkal egészségesebb, mint gondoltuk - hiába, fejlődik a tudomány.

Természetesen azért jóból is megárt a sok - a túlzott kávéfogyasztás akár azonnali halálhoz is vezethet. Ehhez azonban presszókávéból egymás után körülbelül 20, az amerikai típusú hosszú kávéból 80 csészével kell elfogyasztanunk. Ezt tehát ne tegyük.

Ugyanakkor kávézáskor érdemes szűrten fogyasztani az elsősorban íze és élénkítő hatása miatt töretlenül népszerű feketelevest. Így ugyanis jelentősen csökkenthetjük a gyomorfekély kockázatát. Egyszerűen arra kell ügyelnünk, hogy ne essünk túlzásba.

A legfrissebb kutatások eredményei pedig kifejezetten arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a szív és az érrendszer nemhogy károsodik, de éppen ellenkezőleg: javul a kávé élvezetének következtében. A stroke előfordulásának valószínűsége kisebb a kávéfogyasztók körében, ahogy a cukorbetegség ellen is hatásos. Növeli a koncentrálóképességet, és az Alzheimer-kór és a demencia elleni küzdelemben is segíti szervezetünket.

Amerikai kutatók már régen megállapították, hogy a kávé igen értékes antioxidánsokat is tartalmaz. Olyannyira, hogy ezekből az anyagokból az átlagos amerikai sokkal többet juttat a szervezetébe ilyen módon, mint például gyümölcsök fogyasztásával. A Scranton Egyetemen megállapították, hogy az amerikai lakosság fő antioxidáns-forrása a kávé.

A koffein áldásos hatására már a rákkutatás is felfigyelt. A legújabb eredmények igen bíztatóak a bőrrák kezelésében, de kimutatták, hogy csökkenti a vastag- és a végbélrák kockázatát is.

Hölgyek számára örömhír, hogy a koffein enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és a migrén okozta kellemetlenségeket is.

Tehát igyuk meg bátran a reggeli kávénkat, nem fog ártani - ahogy 1-2 csésze napközben sem. Vegyük azonban figyelembe, hogy a koffein élénkítő hatását továbbra sem vitatja senki. Egyes kutatók azt javasolják, hogy lefekvés előtt hat órával már ne kerüljünk érintkezésbe vele - sem kávé, sem energiaital formájában.

Címkék: kávé, kutatók, orvosok, rák

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:23, hétfő | Belföld

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

2023. Június 05. 14:15, hétfő | Belföld

A nyílt utcán akart leszúrni egy férfit a vádlott Ajkán

Kábítószert is fogyasztott a 38 éves férfi.