Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. December 29. 09:16, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Kedden lejár a türelmi idő, minden kutyába kell a chip

Kedden lejár a türelmi idő, minden kutyába kell a chip

Szabálysértést követnek el azok a tulajdonosok, akik legkésőbb január elsejéig nem jelöltetik meg elektronikus chippel négy hónaposnál idősebb kutyájukat.

Ez év szeptember elsején lépett életbe az a kormányrendelet, amely kötelezően rendelkezik az ebek egyedi elektronikus azonosítóval történő megjelöléséről. Eszerint legkésőbb január elsejéig minden négy hónaposnál idősebb ebnél el kell végezni a mikrochip beültetését, hiszen a jövő évtől a jelzett kor felett csak transzporderrel megjelölve tarthatóak kutyák. A rendelet betartását a területileg illetékes jegyző lesz jogosult ellenőrizni. Amennyiben január elseje után mulasztásról szereznek tudomást, az szabálysértési eljárást von maga után. A jogszabály ugyanakkor kimondja azt is, ha január elseje után transzporder nélküli kutya kerül egy állatorvoshoz, úgy a kezelést el kell utasítani, az állat gazdáját fel kell jelenteni.

A mikrochip által őrzött legfontosabb adatokat - név, fajta, tulajdonos - az olcsón beszerezhető leolvasó által bárki beazonosíthatja, így talánkönnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, de a kutyák számának meghatározása is egyszerűbbé válik az országban.

Sokan egyetértenek a rendelkezéssel. Van aki azért, mert féltett kedvencét nagyobb biztonságban érzi, vagy mert egy kutyaharapás után a chipről például az is leolvasható, hogy megkapta-e az állat a veszettség elleni kötelező védőoltást. Sokan viszont attól félnek, hogy az eljárás költségei miatt lesznek olyanok, akik szélnek eresztik a kutyájukat, és növekedni fog a kóbor ebek száma.

A Rábaköz településeinek nagy részén a helyi önkrmányzatok időben figyelmeztették az állampolgárokat a kötelezettségükre, és több önkormányzat támogatta, vagy teljes egészében átvállalta a költségeket.

Címkék: kutya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?