Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Július 13. 08:43, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Keddtől csütörtök éjfélig ismét másodfokú hőségriasztást rendeltek el

Keddtől csütörtök éjfélig ismét másodfokú hőségriasztást rendeltek el

Ma 0 órától érvényes az újabb hőségriadó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. július 13-án (kedd) 0.00 órától 2021. július 15-én (csütörtök) 24:00 óráig.

Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája a megyében, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet:

Csorna Csorna, Bartók B. u. 3/c TESCO Hipermarket
Kapuvár Kapuvár, Fő tér 2. SPAR Áruház
Petőháza Petőháza, Spar utca 1. Spar Áruház
Győr Győr,Budai u.1. ÁRKÁD Üzletház
Győr Győr, Vasvári Pál u.1/a Győr PLAZA Üzletház
Győr Győr, Arany J. u. 2 Arrabona (Kaiser) Áruház
Győr Győr,Fehérvári u.3. InterSPAR
Győr Győr,Királyszéki u TESCO Hipermarket
Győr Győr,Nagysándor József u. 31 ETO Park
Mosonmagyaróvár Mosonmagyaróvár, Királyhidai u. 42 TESCO Hipermarket
Mosonmagyaróvár Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 5. SpAR Áruház
Sopron Sopron, Lackner Kristóf u. 35 Sopron PLAZA
Sopron Sopron, Selmeci u. 15-17. INTERSPAR Hipermarket
Sopron Sopron, Ipar Krt. 30. TESCO Hipermarket
Sopron Sopron, Liszt Ferenc u. 1. Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
Sopron Sopron, Határdomb utca 1. Alpha Park üzletközpont
Sopron Sopron, Verő József utca 1. Sopron Holding Inkubátorház

Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az izületek. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be.

A ventillátort – ha van otthon – szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami még jobban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzók ne dobják el az égő cigarettacsikket, mert a száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. Idén már több, mint hatezer tűz volt a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mintha 7060 focipálya égett volna le.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.