Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 04. 21:02, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Készítsük fel autóinkat a télre!

Készítsük fel autóinkat a télre!

A hó ugyan még nem esett le, de már eljött az autók téli felkészítésének ideje. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Az autók téli felkészítésénél még mindig az a tévhit él, hogy elég kicserélni a gumikat, valamint, a folyadékok fagyáspontjára is figyelni kell. A különböző rendszerek működése szempontjából nagyon fontos, hogy az autó hűtőrendszerét legalább 25 fokos dermedéspontú fagyálló folyadékkal töltsük fel, és az ablakmosó tartályába is ilyen hőmérsékletig fagytűrő ablakmosó-folyadék kerüljön. Itt azonban nem ér véget a dolog.

Ha már az ablakmosónál tartunk, arra is oda kell figyelni, hogy az ablaktörlő lapátok jó állapotúak legyenek, hiszen télen sokkal többet megyünk ködös, nyálkás, nedves időben, így többet lesz koszos a szélvédő, amikor már nem mindegy, hogy hogyan töröl. Érdemes plusz készletet tartani az autóban olyanokból mint: kis seprű, jégkaparó, jégoldó, vontatókötél, vagy extrém nagy hóe esetén a hólánc, ha nem akarjuk, hogy a kezünk lefagyjon, érdemes csak erre a tisztítási, szerelési célra egy kesztyűt is bekészíteni. Békés környéken, ahol nem divat letörni az ablaktörlőlapátokat, célszerű éjszakára felhajtani őket, így megelőzve odafagyásukat és károsodásukat. Az említett felszerelések kapcsán fontos megjegyezni a csomagtartóba pakolt eszközök rögzítését - ahogy erre már kitértünk. Praktikus tanács az is, hogy a zároldót ne a csomagtartóban tartsuk, hanem a zsebünkben, hiszen ha szükség van rá, akkor a raktérből nem tudjuk kiszabadítani.

A tél beállta előtt ellenőriztessük az akkumulátor állapotát, mert az alacsony hőmérséklet káros hatással van a teljesítményére. Az az akkumulátor, amely nyáron simán indítja az autót, nem biztos, hogy télen is ezt teszi. Ilyenkor az akksi fokozott igénybevételnek van kitéve, hiszen az utastér fűtése, a hátsó szélvédő páramentesítése, a ködlámpa használata vagy az éjszakai fagy által ledermedt motor indítása komoly megterhelést jelent. Egy ma kapható átlagos akkumulátor már nem igényel törődést, nem kell a folyadékot utánatölteni, de 3-4 év után biztosan jelentősen vesztenek a teljesítményből, tehát egy ilyen korú akkumulátort már tél előtt is érdemes cserélni. A szokásos dolgokon kívül érdemes ilyenkor olyan szempontból is átnézni egy autót, hogy nincs-e elöregedett tömítése, gumicsöve, mert ez a nagy hőmérséklet-ingadozás hatására biztosan tönkre fog menni, jobb megelőzni a bajt.

Az úttesten lévő só maró hatással van a fémlemezekre, abroncsokra, ezért télen gyakrabban mosassunk autót! Figyeljünk arra, hogy ilyenkor a kulcslyukakba juthat a nedvesség, amely később megfagyhat. Az ajtótömítéseket érdemes speciális folyadékkal bekenni, nehogy az ajtó nyitásával kiszakítsuk a hozzá tapadó szigetelést.

Az sem mindegy, hogy mennyire tudunk ilyenkor látni, látszani, vagyis ellenőrizzük, hogy az izzók égnek-e. Mindig legyen nálunk tartalékizzó. Gondoljunk arra, mennyivel gyakrabban kell a szélvédőt mosnunk nedves időben - a fényszórók sokkal előbbre, a talajhoz közelebb helyezkednek el, ezért jobban piszkolódnak. Ez jelentős fényerő-veszteséget is okozhat, ezért egy nedves, koszos napon gyakran álljunk meg és tisztítsuk le a lámpaburákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.