Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2011. Július 30. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Már több mint hétezer család adta le használt sütőolaját a benzinkutak gyűjtőpontjain a pár hónapja meghirdetett gyűjtés óta.

A legnagyobb hazai olajvállalat a veszélyes hulladéknak minősülő zsiradékból biodiesel olajat állít elő. Ősztől újabb 50 kúton helyeznek el gyűjtőtartályokat.

 

Egy óbudai benzinkútra naponta hoznak be használt étolajat a környéken élők. A leadott zsiradékot műanyag tárolótartályokban gyűjtik össze. Az olajgyűjtési akció még csak két hónapja tart, de már kilenc tonna gyűlt össze országszerte.

„Több mint hétezer család úgy gondolja, hogy most már nemcsak a hulladékot, hanem az étolajat, használt sütőolajat is szelektíven gyűjti” – közölte Pánczél Andrea, a Mol Nyrt. kommunikációs igazgatója. Mint mondta: „olyan nagy az érdeklődés, hogy most úgy döntöttünk, hogy ősztől újabb 50 benzinkutat léptetünk be ebbe a rendszerbe, azaz mostantól kezdve 150 Mol-kúton lehet leadni a használt sütőolajat”.

A leadott olajat a szakemberek a komáromi biodiesel üzembe szállítják, ahol a gázolaj egyik bio alkotóelemét állítják elő belőle.

Székely Gábor, a Rossi Biofuel Zrt. termelésirányítója elmondta: „a beérkező sütőolaj először átesik egy minőség-ellenőrző vizsgálaton, ahol a víztartalmát, illetve a szabadzsírsav-tartalmát ellenőrizzük. Valamint végrehajtunk egy kézi-átészterező vizsgálatot, amivel ellenőrizni tudjuk, hogy ténylegesen használt sütőolajról van-e szó, és triglicerint tartalmaz-e a behozott anyag, tehát biodiesel készíthető belőle”.

A sütőolajból fél nap alatt készül el a biodiesel olaj, a készterméket a százhalombattai finomítóban keverik hozzá a kereskedelemben kapható gázolajhoz.

Jelenleg öt százaléknyi biokomponenssel gyártja a hazai olajtársaság a gázolajat, de 2020-ig ezt az arányt duplájára kell emelniük a hatályos uniós irányelv szerint. (pr)

hírTV

Címkék: olaj

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 24. 16:01, hétfő | Belföld

Emelkedik a benzin és a gázolaj ára szerdán

2019. Június 24. 15:00, hétfő | Belföld

Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap

Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap, több helyen villámárvizek is kialakultak – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán.

2019. Június 24. 14:24, hétfő | Belföld

Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat

Minden eddiginél nagyobb területen, 471 településen és nyolc budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten

2019. Június 24. 13:33, hétfő | Belföld

Beszakadt a tető egy balatonföldvári építkezésen, többen megsérültek

Két ember életveszélyesen, három súlyosan megsérült, amikor beszakadt egy épület tetőszerkezete Balatonföldváron hétfőn – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.