Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két informatikus hallgató Magyarország legintelligensebb diákja

Két informatikus hallgató Magyarország legintelligensebb diákja

A lányoknál egy műegyetemista, a fiúk között pedig egy ELTE-hallgató nyerte el a fődíjat és a legintelligensebb diák címet a szeptember óta tartó Nagy Diák IQ-teszt csütörtöki döntőjében. A Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat által szervezett háromfordulós, országos versenyen több mint 16 ezren vettek részt.

Magyarország második diák intelligenciaszint-mérése, a Nagy Diák IQ-teszt szeptember közepén indult. Az első fordulóban egy több éves fejlesztéssel készült, betanulhatatlan, adaptív IQ-tesztet lehetett ingyen kitölteni az interneten. Az online fordulóban több mint 16 ezren tették próbára a tudásukat. A továbbjutók közül 725-en vettek részt a második fordulóban, ahol a Mensa HungarIQa hivatalos felvételijével birkóztak meg egy élő tesztíráson. Innen a legalább 135-ös IQ-val rendelkezők mehettek tovább a döntőbe. Ők a népesség legintelligensebb 1 százalékához tartoznak. A december 4-i döntőbe 365-en jutottak be, ahol a megjelent 280 diák egy különleges, több részből álló, izgalmas, élő show keretében, közönség előtt dolgoztatta meg a szürkeállományát. A feladványokat a nézők kivetítőn láthatták, a versenyzőknek pedig nemcsak a helyes megoldásokra, hanem a gyorsaságra is koncentrálniuk kellett. A feladványokat a Mensa HungarIQa és a Rejtvényfejtők Országos Szövetsége közösen állította össze.

A szeptember óta tartó, izgalmas vetélkedősorozat zárásaként csütörtökön végre kiderült, hogy kik nyerték a Nagy Diák IQ-tesztet, valamint a Diákhitel Központ fődíját, egy-egy Apple iPad Minit. A lányok között a 20 éves, pápai Erdős Szilvia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elsőéves mérnök-informatikus hallgatója lett a legintelligensebb diák. Szilvia már a tavalyi versenyen is indult, akkor a második helyezést érte el. Mint mondta, az idei döntő érzése szerint könnyebb volt, és nagyon élvezte. Az egyetemista lány kedvenc időtöltése a zongorázás, 6 éven át tanárhoz is járt.

A Nagy Diák IQ-teszt legintelligensebb fiú versenyzője címet a szentendrei Dankovics Attila nyerte el, aki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem elméleti matematikus és programkezelő informatikus hallgatója. A fiatalembernek a tanulás mellett kevés a szabadideje, de ha mégis van néhány szabad órája, akkor olvas, programokat ír és sakkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során