Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 12. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Kétszázmillió forint bírságot szabtak ki megyénkben - építőipar

Kétszázmillió forint bírságot szabtak ki megyénkben - építőipar

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzései alapján az építőipari szektor és a mezőgazdasági idénymunka a fekete foglalkoztatás szempontjából még mindig kockázatos területnek számít.

Tavaly be nem jelentett alkalmazottak miatt a NAV Győr-Moson-Sopron megyében kétszázmillió forint bírságot szabott ki.

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága idén is kiemelten ellenőrzi a foglalkoztatás szabályszerűségét. A vizsgálatok nemcsak a bejelentések megtörténtére, hanem a járulékbevallások és a befizetések teljesítésére is kiterjednek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az adózók ugyan tisztában vannak a feketemunka következményeivel, mégis kockáztatnak.

Bár a NAV az elektronikus bevallás mellett egyszerűsített foglalkoztatás esetén a telefonos bejelentés lehetőségét is biztosítja, mégis a leggyakoribb probléma, hogy nem történik meg a munkavállalók bejelentése a munka megkezdését megelőzően. Nem kerülhetik el a szankciót azok a trükközők sem, akik csak a revizorok megjelenésekor pótolják bejelentési kötelezettségüket. A be nem jelentett alkalmazottanként maximálisan kiszabható egymillió forintos bírság ellenére tavaly a megyében minden harmadik ellenőrzött foglalkoztatónál, összesen több mint háromszáz adózónál tárt fel mulasztást a NAV, a kiszabott bírság összege meghaladja a kétszázmillió forintot. A célzottabb kiválasztásnak köszönhetően 2016. első negyedévében már mintegy száz adózónál állapítottak meg bejelentés nélküli foglalkoztatását az adóellenőrök.

Már idén is többször ellenőrizték a revizorok a megyei építkezéseket és az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásokat. Kiugró mulasztónak számított egy gombatermesztő cég, ahol tizenhat, többségében román munkavállalót foglalkoztattak már napok óta bejelentés nélkül. Egy győri építkezésen a munkások az adóellenőröket meglátva megpróbáltak elmenekülni, de a Készenléti Rendőrség munkatársai megakadályozták szökésüket. Elmondták, hogy munkáltatójuk utasítására próbáltak elbújni. Egy másik építkezésen négyből két munkavállalót feketén foglalkoztatott egy cég, melyről kiderült, hogy hónapok óta nem nyújtott be áfa- és járulékbevallást, így utólagos adóellenőrzésre is számíthat. A revizorok találkoztak olyan személlyel is, aki vállalkozási engedély és adófizetés nélkül végzett hidegburkolást.
Az építőipari ellenőrzések még mindig magas arányú fekete foglalkoztatást tárnak fel, minden tizedik alkalmazott bejelentés nélkül dolgozik.

A NAV célja a foglalkoztatók folyamatos ellenőrzésével a bejelentett alkalmazottak számának növelése és ezáltal a gazdaság fehérítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.