Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kétszer annyit költünk egészségünk megőrzésére

Kétszer annyit költünk egészségünk megőrzésére

Egy év alatt csaknem háromezer milliárd forintot költöttek a magyarok az egészséggel összefüggő termékekre és szolgáltatásokra.

Az éves egészségfogyasztás 21 százalékkal nőtt - derült ki a GfK Hungária Egészséggazdasági Monitor felmérésének adataiból, amelyről a Világgazdaság számol be.

Mindez azzal összefüggésben érdekes igazán, hogy az egészségügyi közkiadások viszont folyamatosan csökkennek: 2003-ban még a GDP 8,3 százalékát fordítottuk a költségvetésből erre a célra, ám ez 2009-re 7,3 százalékra esett. Az Egészségbiztosítási Alap idén 1.700 milliárd forintból gazdálkodik.A GfK adatait megerősíti a Szinapszis Kft. januári kutatási adatait, amely azt mutatta: a gazdasági válság legkevésbé az egészségügyi kiadásokat mérsékli. Ugyanakkor Központi Statisztikai Hivatalnak a háztartások fogyasztási szerkezetéről készült jelentése szerint, ha nem is jelentős mértékben, de a 2010. évinél kevesebbet fordítottunk tavaly egészségügyi kiadásokra (2764 forint helyett 2737 forintot fejenként).

A GfK Hungária adatai szerint a legnagyobb összeget, több mint csaknem 1500 milliárd forintot továbbra a gyógyhatású és egészségesnek tartot termékekre, recept nélküli gyógyszerekre és egészségfejlesztésre adtuk ki. A növekvő ráfordítások átalakulóban lévő költségszerkezet takarnak: míg a kórházi tartózkodás idején az egy évvel korábbinál 28 százalékkal kevesebbet költünk, a magánorvosoknál is igénybe vehető szakorvosi ellátásokra 18 százalékkal többet voltunk hajlandók áldozni. A legnagyobb mértékben összességében az egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatások igénybe vétele nőtt 2011 júniusához képest, ezekre egyetlen év alatt 300 milliárd forintot fordítottunk saját zsebből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.