Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 02. 13:00, szombat | Életmód
Forrás: Nívó

Kevésbé védik otthonaikat a társasházi lakások tulajdonosai

Kevésbé védik otthonaikat a társasházi lakások tulajdonosai

Évente 1000 kínai lemezajtót bontanak ki és cserélnek biztonsági ajtóra

Magyarországon a 90’-es években lezajlott betöréshullám világított rá leginkább arra, mennyire fontos a biztonságos bejárati ajtó nemcsak a családi házakban, de lakótelepi lakások esetében is. Évente 1000 db kínai lemez bejárati ajtót kell kicserélni amiatt, mert vagy feltörték vagy tönkrement, vagy pedig nem megfelelő a hő- és hangszigetelése. A bejárati ajtó vásárlása és beszerelése hosszú időre jelent egyszeri beruházást, ha körültekintően választunk. A szakértő szerint jobban védjük a családi házakat mint a társasházi lakásokat.

Otthona biztonsága mindenki számára lényeges, azonban a biztonságról alkotott elképzelések igencsak eltérőek. Van, aki már annyitól nyugodtan alszik, hogy egy bármilyen ajtó védi a háza, lakása bejáratát, és olyan is van, aki egy betörésbiztos változattól nem fogja magát és az értékeit veszélyben érezni.

„Általában a családi házak lakói óvatosabbak, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy védjék ingatlanjukat és értékeiket az illetéktelen behatolóktól. Ők többnyire magas kerítést építenek, a kaput mindig kulcsra zárják, és nem ritkák az olyan plusz biztonsági megoldások sem, mint a mozgásérzékelős kültéri fényforrás, riasztó, kamerarendszer, biztonsági ajtó, okos zárrendszer vagy éppen egy éber házőrző kutya”, ismertette Kiss Richárd, biztonsági szakértő, a Nívó csoport cégvezetője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel ellentétben a társasházi és lakótelepi lakások esetén korántsem tapasztalható ilyen fokú védelem. Pedig fontos lenne, hiszen annak ellenére, hogy a lépcsőházakhoz többnyire csak az ottlakók rendelkeznek kulccsal, létezik egy olyan univerzális nyitókód a főbejárati ajtóhoz, ami, ha illetéktelen birtokába kerül, szabad bejárást enged az egész épületben.

„A lakásajtó esetében se vegyük félvállról a biztonságot! A lépcsőházra semmiképp sem szabad „első számú biztonsági vonalként” tekinteni. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy maga a lakásajtó legyen az, ami majd távol tartja a betörőket”, jegyezte meg a szakember, aki csapatával a hosszú évek folyamán egy olyan biztonsági ajtót állított össze, ami hamar elveszi a kedvét a rossz szándékkal érkezőknek.

Eddig és ne tovább!

Egy hatékony, egyedi biztonsági ajtó, bár lehet, hogy elsőre egy szimpla faajtónak tűnik, azonban cseppet sincs egy „súlycsoportban” azokkal. A belsejében ugyanis egy 1,5 mm vastag tömör acéllemez helyezkedik el, amit ügyesen eltakar a szigetelőréteg és a külső faburkolat. A 3 db cilinderzár 3 kicsapónyelvvel és 3 fix záródási ponton egyesül a 2 mm vastag szénacél zártszelvényből készült tokkal, a 38 decibeles hangszigetelés pedig nemcsak a betörőket, hanem a lépcsőház bosszantó zajait is kizárja.

„Aki a lakásajtó biztonságát is szem előtt tartja, annak valószínűleg akkor sem keletkezik kára, ha egy betörő bejutott a lépcsőházba és esetleg egy-két lakásba is. Hiszen egy társasházban bőven van választék, a hívatlan látogató pedig jó eséllyel azt a lakást fogja választani, ahová könnyen és gyorsan be tud osonni, nem pedig azt, amit a legmasszívabb lakásajtó véd”, mutatott rá Kiss Richárd.

A biztonság kulcsa a zárban van

Amikor új bejárati ajtót vásárolunk, amellett, hogy a méretét, a típusát, illetve a színét kiválasztjuk, van egy további nagyon fontos teendőnk. Mégpedig a zárak optimális megválasztása. Hiszen a masszív biztonsági ajtóhoz szükséges egy nehezen feltörhető zárszerkezet is, különben rést hagyunk a pajzson.

„A normál, fogazott kulcs helyett javasolt pontfúrt, másolásvédett kulcsot választani. Hagyományos kulcsot manapság maximum a beltéri ajtóknál érdemes használni, ugyanis a kulcsok nem egyedileg, csak az adott zárhoz készülnek, hanem egy-egy típusú zárat bármely vele kompatibilis kulcs kinyithat. Ilyen esetben a betörőnek csupán annyi a dolga, hogy megállapítsa, hogy az ajtóhoz milyen kulcsra van szükség, amit ezt követően a legközelebbi zárszaküzletben be is tud szerezni. A modern biztonsági záraknál ma már alapvető, hogy több ponton záródnak, és egyedi kulcs nyitja őket. Ezt a kulcsot lemásoltatni sem tudja akárki, ugyanis szükség lesz hozzá a kódkártyára, ami a tulajdonosnál van. Csak a kártya bemutatását követően készülhet másolat a kulcsról”, sorolta a biztonsági szakértő.

Hozzátette, hogy a különböző zárkategóriák más és más szintű védelmet nyújtanak, de ma már a legalapszintűbb verziók is legalább 3 perces védelmet adnak, a legprofibb típusokat pedig 15 perc alatt sem lehet a saját kulcsa nélkül kinyitni.

Szabványajtót vagy egyedit?

A barkácsáruházak és a nyílászárókat forgalmazó cégek katalógusai tele vannak szebbnél szebb bejárati ajtókkal. Akad köztük többféle színű, méretű, tömör és üveges, jobbos és balos, díszesebb és visszafogottabb. A bemutatótermekben és az áruházakban azonnal láthatjuk élőben is a termékeket, és ha találunk olyat, ami megfelel az ízlésünknek, rögtön meg is vásárolhatjuk.

„Az egyedi nyílászárók megrendelésre készülnek, nem létezik belőlük két teljesen egyforma darab. Az érdeklődők a tervezőben virtuális formában megalkothatják leendő ajtajukat, majd a helyszíni felmérés és a végleges egyeztetések után következik a gyártás. Nemcsak az ajtó méretét, hanem színét, marásmintáját, üvegbetéteket, kilincseket és rozettákat, zárrendszereket is személyre lehet szabni, így mindenkinek olyan ajtaja lehet, amilyet megálmodott”, tájékoztatott a Nívó csoport cégvezetője.

Az egyedi bejárati ajtók mellett legújabb, 1000 m2 alapterületű gépsorukkal már a készajtók gyártását is megkezdték, amelyekkel hamarosan személyesen is találkozni lehet majd néhány barkácsáruház kínálatában, illetve a Nívó bemutatótermeiben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.