Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 25. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kevesebb embert bocsát el a Budapest Airport

Kevesebb embert bocsát el a Budapest Airport

A korábban tervezett 250 helyett 52 dolgozóval kevesebbet bocsátanak el a repülőteret üzemeltető cégek a szombaton aláírt megállapodás értelmében.

A Budapest Airport (BA) az MTI-t kérdésére arról tájékoztatott: a korábban bejelentett 228 helyett 48 dolgozóval kevesebbet, azaz 180 főt terveznek elbocsátani. A BUD-csoport másik leányvállalatánál, az AFM Kft.-nél már csütörtökön aláírással zárult a konzultáció, ott 22 helyett 18 dolgozónak kell búcsút mondani. Ezzel a repülőteret üzemeltető cégeknél 52 dolgozóval kevesebbet kell elbocsátani a tervezettnél.

A tájékoztatás szerint a megállapodást a feloszlott üzemi tanács hiánya miatt a munkavállalók által választott képviselők, illetve két szakszervezet, a Repülőteret Üzemeltető Dolgozók Szakszervezete és az Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete tisztségviselői aláírták.

A BA emlékeztet: a Malév csődje miatt kénytelen csoportos létszámleépítést végrehajtani, amelyről az érintettek bevonásával majdnem egy hónapja folytak a konzultációk. A cég szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be, leállította 2012-re előirányzott beruházásainak több mint felét, 10,5 milliárd forint értékben, további ésszerűsítésként pedig tervezi az 1-es terminál bezárását.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében szombaton arról tájékoztat: jelenlegi formájában elutasítják a megállapodást. A szakszervezet szerint a BA ultimátumot adott az érdekképviseleteknek: ha szombaton nem írják alá az ajánlatot, az eddig tett engedményeket is visszavonja.

A LESZ közleménye szerint a megállapodás nem vonatkozik arra az esetre, ha végül bezárják az 1-es terminált. A szakszervezet szerint több munkahelyet kellene megvédeni, és más területeken lehetne spórolni, nem a dolgozókon.

Ezzel kapcsolatban Hardy Mihály, a BA vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek azt mondta: nincs szó ultimátumról, a konzultációk során így is túllépték a törvény szabta időkereteket az ésszerű kompromisszum eléréséért.

A BA önmagára nézve kötelező erejűnek tekinti a megállapodást – közölte Hardy Mihály. Hozzátette: mivel a cafeteria csökkentéséről nem tudtak megállapodni, így marad a 47 750 forintos keret.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.