Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 22. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebben járnak szűrővizsgálatokra

Kevesebben járnak szűrővizsgálatokra

Összességében csökkent a szűrővizsgálatokra járók számaránya 2010-hez képest, ellenben laborvizsgálatra, emlő- és méhnyakrák-szűrésre többen mennek el. Az aktív korú magyar lakosság egyötöde szerint az egészségügyi szűrés felesleges, az egészségpénztári tagok viszont sokkal tudatosabbak ebben a kérdésben - derül ki a GKI Gazdaságkutatónak a Prémium Egészségpénztár megbízásából végzett felméréséből, amelynek eredményét kedden közölték.

A 2013 végén végzett reprezentatív felmérés szerint az adatfelvételt megelőző egy évben az aktív korúak, vagyis a 18-60 évesek 71 százaléka vett részt valamilyen szűrésen, ez nyolc százalékponttal kevesebb, mint 2010-ben. Az emlőrákszűrés népszerűsége három év alatt jelentősen (21 százalékponttal) emelkedett, és a laborvizsgálaton, valamint a méhnyakrákszűrésen is többen jelentek meg. Némileg csökkent viszont a tüdőszűrésen való részvétel, és kevesebben (6 százalékponttal) voltak fogászaton, valamint prosztatarák-szűrésen is (7 százalékponttal).

Az eredményekből ítélve a 18-60 éves lakosság 20 százaléka úgy gondolja, hogy az egészségügyi szűrés felesleges, 63 százaléka viszont ezzel ellenkező véleményen van. Az aktív korúak ugyancsak egyötöde nem is akar tudni arról, milyen betegsége van, a relatív többség (48 százalék) azonban ebben a kérdésben szeretne tisztán látni.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló vizsgálat szerint relatív többségben (37 százalék) vannak azok, akik úgy vélekednek, hogy sokkal többet kellene foglalkozniuk a megelőzéssel, szűréssel, de ehhez nincs elég idejük és információjuk. Az átlagnál jobban érzik a szűrés fontosságát az egészségpénztári tagok, a budapestiek, a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek. A felmérésben részt vevők fele szeretné, ha felajánlanák neki a kor- és állapot szerinti fontos vizsgálatokat.

A felmérésből az is kiderült, hogy az egészségpénztári tagok sokkal tudatosabban járnak szűrésre, mint a tagsággal nem rendelkezők: ők a tb-támogatott szűrések többségét nagyobb arányban vették igénybe 2013-ban, mint három évvel korábban.

A felmérést megelőző egy évben az aktív korú lakosság 29 százaléka egyáltalán nem vett részt szűrővizsgálaton. Az ennek okát firtató kérdésre felelve több válaszlehetőséget is megjelölhettek a résztvevők. 48 százalék azzal indokolta a távolmaradását, hogy nem hívta őket senki, 23 százalékuk pedig az időhiányra hivatkozott. 15 százalékuk szerint sokat kell várni a vizsgálat elvégzésekor, öt százalékuknak pedig túl messzire kell utaznia ehhez. Hét százalékuk a vizsgálattól, négy százalékuk a vizsgálat eredményétől fél, ötszázaléknyian pedig azért nem vettek részt rajta, mert a szűrés pénzbe kerül.

A közlemény felhívja rá a figyelmet, hogy a magánellátásban kínált szűrővizsgálatok választ adnak a távol maradók legfontosabb problémáira, hiszen időpontra, rendszeresen behívják az ügyfeleket az indokolt vizsgálatokra, és azokat rövid idő alatt el is végzik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton