Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. December 11. 07:22, hétfő | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Kezdődik a vörösiszap-perben a megismételt elsőfokú eljárás

Kezdődik a vörösiszap-perben a megismételt elsőfokú eljárás

A vörösiszapperben ma kezdődik a megismételt elsőfokú eljárás, az ügyet a Győri Törvényszék tárgyalja a Veszprémi Törvényszéken.

Az első tárgyalási napon várhatóan az elsőrendű vádlottat, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatóját hallgatják meg.

Az ügyben a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az idén február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék elsőfokú, a per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő ítéletét, és kimondta, hogy az új eljárást az elsőfokú bíróság egy másik tanácsának kell lefolytatnia. A határozat indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra.

Első fokon a Veszprémi Törvényszék tavaly január 28-án bűncselekmény hiányában mentette fel a per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. Álláspontja szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

A Győri Ítélőtábla idén márciusban közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárást. A Veszprémi Törvényszék elnöke ugyanis jelezte, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben és nincs kizárva a megismételt eljárásból.

A most kezdődő megismételt elsőfokú eljárás hétfői, keddi és szerdai tárgyalási napját a Győri Törvényszék közlése szerint költséghatékonysági okok miatt tartják a Veszprémi Törvényszéken.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére