Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Október 15. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tóth Imre

Ki gépen száll fölébe...

Ki gépen száll fölébe...

Szany felülnézetből.

Sokszor és sokféle repülő szerkezettel (sárkányrepülő, hőlégballon, helikopter, kis repülő) voltam már fenn Szany felett. Ezek jó pár éve történtek, és akkor még a manuális filmes fényképezőgépek voltak használatban. A gépekből gyorsan kifogytak a 24 vagy 36 kockás filmek, és a filmcserék is körülményesek voltak repülés közben. Így csak korlátozott számú, és a beállítás miatt sokszor életlen képek készültek a magasban. A felgyorsult technikai fejlődés miatt ma már korszerű digitális képek állnak a fotósok, így az én rendelkezésemre is. Ezért volt nagy öröm számomra, hogy Nagy Ottó barátom – tudva, hogy megszállott fotós vagyok- felajánlotta, hogy Gyro kopterrel felvisz Szany fölé, és kedvemre fényképezhetek. Így is történt. Rövid eligazítás után kigurultunk és felszálltunk. A modern technika segítségével rádión tartottuk a kapcsolatot a pilótával arról, hogy mit és hogyan lenne jó lefényképezni. Fentről letekintve eszembe jutottak nagy költőnk, Radnóti Miklós verssorai "...ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj"

Nekem nem csak hazám, de legszűkebb szülőhazám a légi felvételek részleteiből összeálló község: Szany. Ahogy a kanyargó Rába ezüst csíkját nézem, szinte érzem a víz illatát, a rajta átívelő hidak bakonyi tájak felé csábítanak. A községet körbe fonó dűlők, rétek, erdők már nem a gyermekkor izzadság szagú munkáit idézik, hanem csodás koszurúként ölelik át a szülőfalut, a teremtett tájat, az ember alkotta utcákat, a családi otthonokat, középületeket, sportlétesítményeket, műemlékek sorát.

Amikor gyalog vagy kocsival járok közöttük, szépségüket eltakarja előlem a megszokás. Innen a magasból, új nézőpontból hívják fel igazán magukra a figyelmet. Elillan a megszokás érzése, és alig várom, hogy újra a földről, közelből láthassam a népdalban is megénekelt három tornyú templomot, a fogadalmi kápolnákat, fogadalmi kereszteket, mindkét iskolát, ahonnan serdülő éveim nehézségei és szépségei köszönnek rám. A sportpályákat, melyeken ma is szívesen próbálom ki a korábbinál kissé több lihegéssel a sportolás örömét.

Ajánlom mindenkinek, akik itt a neten találkoznak először e nagyon szép községgel, hogy "testközelből" is élvezzék ki szépségeit, a tavaszi, virágzó fákkal szegélyezett, gondozott utcákat és a legfontosabbat, e szépségeket megalkotó, fejlesztő szanyi embert, aki büszke a falujára és Isten hozottal fogad.

Köszönöm Nagy Ottónak mindenki nevében a nemes gesztust, mellyel elősegítette, hogy közös munkával közzé tehessük az érdeklődők számára mindazt, amit mi felülről csodálhattunk.

Címkék: fotó, légifelvétel, szany

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból