Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Március 31. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kihirdette a hadiállapotot Észak-Korea

Kihirdette a hadiállapotot Észak-Korea

Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben - jelentette a dél-koreai hírügynökség egy Phenjanban kiadott nyilatkozatra hivatkozva. A 'különleges közlemény' szerint a Koreai Nép Demokratikus Köztársaság a két Koreát érintő minden ügyet háborús időszaknak megfelelő módon fog kezelni.

A hadsereg a 'végső parancsra' vár Kim Dzsong Un, az ország vezetője részéről, a provokációkra pedig 'könyörtelen választ' ad a háborús állapotot bejelentő észak-koreai közlemény szerint.

A két Korea technikai értelemben eddig is háborúban állt, mert az 1950-1953 között vívott koreai háborút tűzszünet zárta le, nem pedig békeszerződés. Észak-Korea márciusban bejelentette, hogy felmondja a tűzszünetet, tiltakozásul a déli országrészben folyó koreai-amerikai hadgyakorlatokra. Ezek kezdete óta a KNDK szinte minden nap fenyegetőzött azzal, hogy csapást mér dél-koreai és amerikai célpontokra - kommentálta a helyzetet a brit hírügynökség.

A tűzszünet felmondása elvben elvezethet az ellenségeskedések kiújulásához, de megfigyelők szerint nem ez az első eset, hogy a tűzszünetet Phenjan érvénytelennek minősítette - jegyezte meg a francia hírügynökség.A tűzszünetet az ENSZ Közgyűlése hagyta jóvá, és elvetette azt a lehetőséget, hogy Észak-Korea egyoldalúan felmondja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).