Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. December 06. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Kilenc nagy-britanniai terrortámadási tervet sikerült meghiúsítani az idén

Kilenc nagy-britanniai terrortámadási tervet sikerült meghiúsítani az idén

Az elmúlt egy évben kilenc terrortámadási terv végrehajtását sikerült meghiúsítani Nagy-Britanniában - közölte kedden a brit kormánnyal Andrew Parker, a belső elhárítás (MI5) vezetője.

A tájékoztatás után nem sokkal nyilvánosságra hozták az a jelentést, amelyet az idén elkövetett öt nagy-britanniai terrormerénylet tanulságairól készített a kormány megbízásából egy független szakértői testület. A vizsgálati jelentés szerint a májusi manchesteri robbantásos merényletet, amely a legsúlyosabb terrortámadás volt az idén, a körülmények szerencsésebb alakulása esetén meg lehetett volna előzni.

Andrew Parker a Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a keddi kabinetülésen elmondta: az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetre Irakban és Szíriában mért jelentős katonai vereségek nem jelentik a terrorveszély elmúltát.

Parker szerint a fenyegetés más területekre helyeződik át, a terrorszervezetek például egyre szélesebb körben terjesztik propagandájukat a közösségi médiafelületeken, megpróbálva ezzel a módszerrel is merényleteket szervezni Nagy-Britanniában és másutt.

Amber Rudd belügyminiszter a keddi kabinetülésen az MI5 vezérigazgatójának tájékoztatásához hozzáfűzte, hogy a terrortámadások tervezésének sebessége jelentősen gyorsult az idén, és a brit kormány nyomást gyakorol a közösségi portálok üzemeltetőire a szélsőséges tartalmak eltávolítása végett.

Rudd szerint Facebook máris arról tájékoztatta a brit biztonsági szolgálatokat, hogy a felületére felkerült, az al-Kaida, az Iszlám Állam és egyéb terrorszervezetek által elhelyezett tartalmak 83 százalékát egy órán belül sikerül azonosítani és eltávolítani.

A belügyminiszter kedd délután, a londoni alsóházban részletesebben ismertette a brit biztonsági szolgálatok tevékenységéről készült jelentést, amely a március óta elkövetett öt nagy-britanniai terrorcselekmény körülményeire helyezi a hangsúlyt.

E támadásoknak összesen 35 halálos áldozatuk volt. A legsúlyosabb merénylet májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén történt, ahol egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.



Az öt támadásból négyet követtek el szélsőséges iszlamista merénylők, egyet pedig egy angol férfi, aki valószínűleg bosszúból egy londoni mecset közösségének tagjai közé hajtott furgonjával. Ebben a támadásban egy ember halt meg.

Amber Rudd belügyminiszter keddi alsóházi tájékoztatóján elmondta: az MI5 és a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya jelenleg "ötszáznál jóval több" aktív terrorellenes nyomozást folytat, egyharmadával többet, mint az év elején, és e vizsgálatok keretében háromezer olyan embert figyel, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok "érdeklődésére" tarthatnak számot.

Rudd szerint további 20 ezer olyan "vizsgálati alany" áll a terrorellenes hatóságok látókörében, akik ellen korábban már folyt vizsgálat, és akik a biztonsági szolgálatok megítélése szerint a jövőben ismét fenyegetést jelenthetnek.

Az idén elkövetett merényletek körülményeiről szóló vizsgálati jelentésre kitérve a brit belügyminiszter elmondta: a manchesteri merénylet elkövetőjét, a líbiai származású, de nagy-britanniai születésű Salman Abedit 2014 nyara és 2015 októbere között az MI5 figyelte. Az elhárítás kapott is hírszerzési adatokat Abediről, de a kiértékelés során úgy ítélte meg, hogy ezek az információk nem kötődnek terrortevékenységhez.

A vizsgálati jelentés szerint azonban visszatekintve már látszik, hogy ezek az adatok "nagy jelentőségűek" voltak a manchesteri merénylet szempontjából, és "a körülmények szerencsésebb alakulása esetén" a támadás megakadályozható lett volna.

A jelentés szerint az MI5 és a rendőrség levonta azt a tanulságot, hogy javítani kell az adatok felhasználásának hatékonyságát és a szolgálatok közötti együttműködést, és szélesebb körű információ-megosztásra van szükség.

A vizsgálati beszámoló hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a terrortámadási tervek nagy többségét továbbra is sikerül meghiúsítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.