Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Február 21. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Pannon-Víz

Kilencmilliárd forintos árbevételt ért el tavaly a Pannon-Víz Zrt

Kilencmilliárd forintos árbevételt ért el tavaly a Pannon-Víz Zrt

Az ország legnagyobb tisztán önkormányzati tulajdonú víziközmű szolgáltatója.

A törvényi szabályozásoknak köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent a víziközmű szolgáltatók száma. Az integrációknak köszönhetően ma 38 társaság látja el azt a feladatot az országban, melyet nemrég még közel 400 viziközmű szolgáltató végzett el. A Pannon-Víz Zrt. a vidéki nagyságsort tekintve a negyedik. A tisztán önkormányzati tulajdonú társaságok között pedig a legnagyobb.

Viszonylag jól zárták a tavalyi évet, ivóvízből 400 ezer m3-rel sikerült többet értékesíteniük a tervezettnél, szennyvízelvezetés területén 320 ezer m3 a többlet. A 2019 es évben a Pannon-Víz Zrt. -nél az értékesítés nettó árbevétele közel 9 milliárd forintot ért el.

- Az utóbbi három évben már 8 milliárd forint fölött jártunk, most pedig, egymillió forint híján elértük a 9 milliárdot. Mérleg szerinti eredményünk körülbelül 28 millió forint lesz – kezdte az adatok sorolásával Tőke László elnök-vezérigazgató.

- A szép eredmények ellenére sajnos nincs rendben az ágazat finanszírozása.-folytatta. Az utóbbi években több ígértet kapott a viziközmű szakma, hogy megvizsgálják a nem lakossági fogyasztók szolgáltatási díjának emelését. Miénk az egyetlen szolgáltatási ágazat, ahol 2012 óta nemcsak a lakossági, hanem az ipari díjak is változatlanok. Sajnos az általunk igénybevett szolgáltatások díjai emelkednek, például a villamos energia 2020-ban négy forinttal kerül többe kilowattonként, mint 2019-ben, csak ez a tétel 115 millió Ft többlet költséget ró társaságunkra. De költségnövekedést okoz a bérek folyamatos emelése, még a szerény mértékű adócsökkentések ellenére is, hiszen a munkaerő megtartó képességünket meg kell őriznünk- vázolta a nehézségek hátterét az elnök-vezérigazgató.

A viziközmű szakmában dolgozók munkabére sajnos nem éri el a nemzetgazdasági átlagot. A létszám hiány különösen a technikusi, művezetői szinten jelent gondot. A legendás Mayer Lajos Vízügyi Szakközépiskolában végtettek kezdik elérni a nyugdíj korhatárt. Személyi állományunk idősödik, szerelőink, technikusaink közt egyre többen vannak az 50 plusszos korosztályból. A szakképzés folyamatban lévő átalakítása eredményeképpen reméljük, hogy egyre több fiatal fogja hivatásának választani az ivóvízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés- és tisztítás szakterületét.

Az új év kihívásainak három gondolat jegyében kívánunk megfelelni: pontosság, szakmaiság és hatékonyság. Azt hiszem, egyik fogalom fontosságát sem kell külön hangsúlyozni.

- Idei terveink között szerepel, hogy fogyasztóink jobb kiszolgálása érdekében teljes palettára kibővítjük az internetes lehetőségeket. Mód lesz a folyószámla megtekintésére, számlák kifizetésére, adatok módosítására és egyéb ügyek elintézésére a digitális térben. Örülnénk, ha minél több partnerünk venné igénybe elektronikus számla (e-számla) szolgáltatásunkat is.

Ügyfélbarát lesz a hibabejelentések rendszere, és az egyéb telefonos bejelentések fogadása is – ígérte az elnök-vezérigazgató.

Várhatóan az év vége felé meg tudjuk nyitni az új helyen, az olimpiai sportközponttal szemben ügyfélszolgálati irodánkat, amely a Bartók Béla útról költözik ide. Itt jobb parkolási lehetőségekkel és jobb körülményekkel várjuk majd partnereinket. A Jókai úti ügyfélszolgálatunk továbbra is fogyasztóink rendelkezésére áll majd.

Örülünk annak, hogy jól szerepeltünk az energia hatékonysági és a rekonstrukciós pályázatokon. Előbbiből korszerű szennyvíztelepi légfúvókat és gázmotorokat, állandó mágnesű szivattyúkat, két vízműtelepünkön (Szőgyén és Révfaluban) egyenként 500 KW teljesítményű naperőművet fogunk beszerezni. A felújítási forrásból pedig többek közt három olyan győri utcában is lesz közműcsere, ahol erre már nagyon megérett a helyzet: a Somos, az Urbantsok utcákban és a Dózsa György rakparton – zárta beszámolóját Tőke László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.