Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 30. 13:45, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kínai és japán diplomaták tárgyaltak egymással Pekingben

Kínai és japán diplomaták tárgyaltak egymással Pekingben

Kínai és japán vezető diplomaták tárgyaltak a kétoldalú kapcsolatokat terhelő problémákról, de áttörésre nem került sor - derült ki a Szaiki Akitaka japán külügyminiszter.

Szaiki Akitaka találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, és tárgyalt Liu Csen-min külügyminiszter-helyettessel is. A szűkszavú kínai külügyminisztériumi közlés szerint a két fél őszinte légkörben folytatta megbeszéléseit, s ismertették álláspontjukat a kínai-japán kapcsolatokat terhelő problémákról. Egyúttal megállapodtak abban, hogy folytatják a párbeszédet.

A China Daily című angol nyelvű napilap egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt közölte, kizárt, hogy a közeljövőben a két ország első számú vezetői között csúcstalálkozóra kerülne sor.Pekingben érezhetően zokon vették, hogy a két ország közötti feszült viszony közepette a nemrégiben Kínában járt Iidzsima Iszao, Abe Sindzó kormányfő tanácsadója a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy pekingi útján Hszi Csin-pinghez közel álló személyekkel találkozott, s úgy vélekedett, a csúcstalálkozóra Abe és Hszi között "a nem túl távoli jövőben" sor kerülhet.

A China Daily informátora szerint erről azonban nincs szó, Iidzsima nem találkozott kormányzati tisztségviselőkkel, állítása hamis, és csak a japán belpolitika igényeit elégíti ki.Abe Sindzó minapi délkelet-ázsiai útja során maga is a "feltétel nélküli" csúcstalálkozót sürgette.Peking válaszában kijelentette: az ajtó nyitva áll, de a probléma abban rejlik, hogy Japán nem hajlandó szembenézni a realitásokkal és komoly konzultációkat folytatni Kínával.

A két szomszédos ország, Ázsia legnagyobb és második legnagyobb gazdasága között azt követően romlott meg újra a viszony, hogy Japán tavaly államosította a kelet-kínai-tengeri Tiaojü-, japán nevén Szenkaku-szigetek nagyobb részét, és közölte: a lakatlan szigetek státusát, Japánhoz tartozását nem tartja vitathatónak.Pekingben a korábbi status quo megváltoztatását barátságtalan, az ország szuverenitását érintő lépésként értékelték, mivel állításuk szerint a felek a szigetvita rendezését meghatározatlan időre "félretették", s erről a két ország közötti kapcsolatok normalizálását célzó dokumentumok is tanúskodnak. Kína is területe elvitathatatlan részének tekinti a szigeteket.Az álláspontok tehát megmerevedtek, a két ország diplomáciai kapcsolatai pedig évtizedes mélypontra süllyedtek.

Címkék: diplomaták, japán, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére