Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2015. Február 20. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kinek jelentsük a külföldi munkavállalás szándékát?

Kinek jelentsük a külföldi munkavállalás szándékát?

Kinek kell, és egyáltalán kell-e jelezni hatóságnak, hivatalnak, hogy valaki külföldön akar munkát vállalni? Mi a teendő egy gyermek esetében az óvodai, iskolai átíratáskor? Válaszol az onlinejogsebesz.hu

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy külföldre szeretnék kimenni élni és dolgozni. Özvegy vagyok, a férjem tavaly elhunyt, van egy közös kiskorú gyermekünk. Ingatlant szerettem volna vásárolni, de kevés önerővel rendelkezem, a jelenlegi munkahelyen próbaidős vagyok, így semmi esélyt nem látok arra, hogy ingatlant tudjak venni és a munkahely sem biztos, hogy a próbaidő lejárta után alkalmazni fog. Munkalehetőség a térségben nincsen, ezért kénytelen vagyok máshol boldogulni. Ismerősök segítségével tudnék Angliában dolgozni és a lakhatás is megoldott. Kinek kell bejelenteni efféle szándékomat és mikor? Megtehetem egyáltalán, hogy kimegyek és gyermekem ott járna iskolába? Várom mihamarabbi válaszukat, köszönettel!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Azt a szándékát, hogy Ön „külföldre szeretne kimenni, élni és dolgozni” nem kell sehova bejelentenie. Mivel kérdése szerint jelenleg munkaiszonyban áll, (tart még a próbaideje) azt a munkaviszonyt a próbaidő alatt meg tudja szüntetni azonnali hatállyal egy ilyen tárgyú, a munkáltatójának címzett bejelentéssel, a próbaidő letelte után pedig – szintén írásbeli – felmondással, 30 napos felmondási idővel.

Ha a kiskorú gyermeke óvodás vagy iskolás, akkor az elköltözés tényét kell írásban közölnie az óvodával vagy az iskolával (mintha Magyarországon költözne más faluba vagy városba) amelyben meg kell jelölnie valamilyen elérhetőséget (lakcím, e-mail, telefon, fax) és az elköltözést követően igazolást kell arról küldenie, hogy másik intézménybe beíratta a gyereket. Ha ez külföldön történik, akkor az idegen nyelvű igazoláshoz mellékelni szükséges annak a hiteles fordítását is.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 17:00, szombat | Belföld

Az Orbán-rezsim hatásai egy pszichológus szemével

Mik a rendszer működésének közvetlen és közvetett következményei, amelyeket valamennyien megszenvedünk? Meglehet, még az utódaink is.

2023. Június 03. 13:00, szombat | Belföld

Magyarországon közel 300 ezer méhcsalád pusztul el minden télen

Mit tehet egy átlagos ember a méhek védelme érdekében?

2023. Június 03. 11:10, szombat | Belföld

Orbán Viktor Törökországba utazik

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan török köztársaság elnök hivatali beiktatásán - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 03. 11:08, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren!

Be kellene végre látnia mindenkinek: ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren! Ott csak a halottak vannak! - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.