Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2014. Augusztus 12. 06:00, kedd | Belföld

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd esetében ki az ügygazda? Egyek közt erre ad választ ezúttal az onlinejogsebesz.hu szakértői csapata.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Szeretném megkérdezni azt, hogy egy kirendelt ügyvéd kérheti-e a per megszüntetését úgy, hogy ügyfele nem adott rá meghatalmazást?
Kirendelt ügyvéd esetében ki az ügygazda?

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Feltehetőleg polgári ügyről van szó (permegszüntetés csak ott jöhet szóba) a kérdésében és a pártfogó ügyvédre gondol (a kirendelt ügyvéd büntetőügyekben tevékenykedik). De a lényeg itt sem más, a párfogó ügyvédnek minden esetben az ügyfele érdekében kell cselekednie, s az ő utasításait kell követnie (hiszen a pártfogó ügyvéd ügyfele a belátási képessége teljes tudatában cselekszik a saját ügyében, csak az anyagi helyzete nem engedi, hogy ügyvédi munkadíjat tudjon fizetni egy általa meghatalmazott szakembernek). Amennyiben az ügyfél utasítása nyilvánvalóan a számára kárt okozna, a pártfogó ügyvédnek erre fel kell hívnia a figyelmét, azonban ha az ügyfél ahhoz ragaszkodik, akkor e szerint kell eljárnia. Ebből az is következik, hogy az ügyfél utasítása ellenére a pártfogó ügyvéd nem kérheti a per megszüntetését (általában kevés is az olyan eset, ahol ez a megszüntetés az ügyfél érdekét szolgálná...). Ha a megszüntetés az ügyfél akarata ellenére történt, akkor a megszüntető végzés elleni fellebbezésben ezt a tényt elő kell adni, s egyben kérni a bíróságot, hogy rendeljen ki másik pártfogó ügyvédet az ügyfél számára.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 18:00, hétfő | Belföld

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben.

2022. November 28. 11:04, hétfő | Belföld

Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg

2022. November 28. 10:59, hétfő | Belföld

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva.

2022. November 28. 07:53, hétfő | Belföld

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.