Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kísérleti eljárás támaszthatja fel a tüdőt

Kísérleti eljárás támaszthatja fel a tüdőt

Évente mintegy 1700 tüdőtranszplantációt végeznek az Egyesült Államokban. Ez a szám jóval magasabb is lehetne, a probléma az, hogy a donorszervek csupán elenyésző számban használhatóak - írja a Fox News.

'Jelenleg a felajánlott donorszervek mintegy 20 százalékát tudjuk használni' - mondta Dr. Kenneth McCurry, a Cleveland Klinika professzora. 'Nyilvánvaló, hogy ez korlátozza, hogy mennyi betegnek tudunk szervet biztosítani, s nagyon sokan vesztik életüket a várakozás alatt' - tette hozzá.

McCurry tüdő- és szívtranszplantációs sebész elmondta, a sérülés, a fertőzés és a víz teszi használhatatlanná a tüdő donorként való felhasználását. Sok orvos szerint meg lehetne menteni ezeket a tüdőket, így transzplantációra alkalmassá válnának, emberek életét megmentve ezzel.

McCurry kísérleti, laboratóriumi eljárásban egy szív-tüdő gépet alkalmazott, amelyen keresztül oxigént pumpált a tüdőbe, s így visszahozta őket az 'életbe'. A kísérletben használt szervek mintegy 50-60 százaléka így már transzplantálható állapotba került.

A tüdő regenerálódása 2-6 óráig tartott, s a szakember reményét fejezte ki, hogy az eljárást hamarosan engedélyezni fogja az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.