Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 18. 16:25, szerda | Belföld
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

Kistelepülési értéktárak – lezárult a Nemzeti Művelődési Intézet mintaprojektje

Kistelepülési értéktárak – lezárult a Nemzeti Művelődési Intézet mintaprojektje

Horváth Zsolt azt mondta, egyre aktívabbak és elkötelezettebbek értékgyűjtésben az önkormányzatok.

Gálaműsorral zárult a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett országos mintaprojekt, melyben az ezer fő alatti kistelepülések értéktárainak kialakítására dolgoztak ki működőképes modellt a szakemberek. Az elmúlt hónapokban Veszprém megye tíz településén fogtak össze az intézet megyei irodájának képviselői, az önkormányzati, valamint a civil szféra vezetővel. Ezekben a falvakban azóta folyamatban van az értékgyűjtő munka, megkezdődött a települési értéktár feltöltése, valamint jelölések is történtek egyes értékek, megyei vagy épp magyar értéktárba való felvételére.

„Amikor a hungarikumok védelméről szóló törvényt megalkottuk, két lehetőségünk volt. Vagy létrehozunk elismert szakemberekből egy testületet, akik a vidéki mustrákon majd döntenek arról, ott az adott településen mi az érték, vagy a helyi emberek kezébe adjuk a döntést. Az utóbbi utat választottuk, ami nagy lehetőség, de felelősséget is ró az önkormányzatokra. A legkisebb településnek is vannak értékei. Azt, hogy annak a településnek, mik a rejtett kincsi, hagyományai, melyek önazonosságát, identitását, kultúráját és egyediségét adják, azt ott helyben, annak a településnek a lakói tudják igazán. Miközben felkutatják, összegyűjtik a saját értékeiket, kötődésük is csak erősebb lesz. Büszkék lesznek a településükre, és arra fognak törekedni, hogy ezt a kincset a gyermekeiknek és azok gyermekeiknek is továbbadják majd” – emlékezett a projektzáró gálán dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság koordinátora. Hozzátette, egyre több települési önkormányzat hoz olyan döntést, hogy létrehozza saját értéktárát, sok esetben már egy korábbi hibás döntést megváltoztatva. „Az a tapasztalatunk, hogy addig ameddig csak a törvény szövegét ismerték, passzívabbak voltak az önkormányzatok. Nem látták át pontosan az ebben rejlő lehetőséget. Abban talán egyetlen testület sem kételkedett, hogy a településüknek lennének értékei, de nem látták pontosan mit kezdhetnének velük, ki fogja azokat összegyűjteni, s egyáltalán mire jó egy értéktár. A személyes találkozások megváltoztatták ezt a vélekedést, amint el tudtuk magyarázni, a gyakorlatban mire is ad lehetőséget ez a törvény, már az volt az általános válasz: „hát ez volt az amire vártunk!” – fogalmazott Horváth Zsolt.

Kovács Bonita, a 11 éves halimbai kislány népdalokat énekelt – a kis művészre már a legismertebb népzenészek is felfigyeltek

Az első országos mintaprojekt egyfelől azt a cél szolgálta, hogy választ adjon a gyakorlati kérdésekre, elaltassa az esetleges bizonytalanságot, és ráirányítsa a települések figyelmét sajátos értékeikre. „Ezen a tíz állomáson kiderült, hogy mindegyik településen, járásban azonnal sorolni tudják az értékeket, büszkék a kultúrájukra és szinte napok alatt képesek megtölteni a térség értékeinek kirakatát” – mondta Számfira-Turupoli Nóri, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője. A projekt koordinátorával Mihalcsik Márta módszertani referenssel összegezték tapasztalataikat: elmondták, a cél megvalósult, sikerült gyakorlati útmutatót adni a polgármestereknek, akik a bemutatkozó esteken már nem csak saját településük, hanem a járás értékeit tárták a résztvevők elé. A programokat minden esetben kulturális műsor, kiállítás és gasztronómiai bemutató is színesítette. Akadt olyan polgármester is, aki az értéktárba jelölő dokumentum kitöltésének egyszerűségét is bemutatta polgármestertársainak. A tapasztalatokból most olyan módszertani program készül, mely alapján országszerte segíteni tudják az értéktárak kialakítását.

Néptáncbemutatót tartott a Kovács Norbert Cimbi vezette Veszprém Táncegyüttes

A záró gálán a mintaprojektben résztvevő települések egy-egy standon mutatták be saját „kincstárukat”, készülő értéktáruk legbecsesebb darabjait, valamint kiemelkedő művészeti csoportjaik adtak ízelítőt repertoárjukból.

A munka azonban ezzel nem ért véget, a hungarikumpiramis következő lépcsőfoka a megyei értéktárak feltöltése is folyamatban van. Információink szerint a Veszprém Megyei Értéktárba tizenhat jelölés érkezett, melyekről december 19-i ülésén határoz a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk