Városlista
2023. június 1, csütörtök - Tünde

Hírek

2022. Március 09. 19:30, szerda | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Kitört az üzemanyag pánik a benzinkutaknál

Kitört az üzemanyag pánik a benzinkutaknál

Sorok kígyóznak a kutak előtt, csak korlátozott mennyiségben lehet tankolni, már amíg lehet.

Ma váratlanul tört ki a pánik az autósok közt. A Rábaköz benzinkútjai csak korlátozott mennyiségben szolgálják ki a vásárlókat, és hirtelen hosszú sorok alakultak ki a benzinkutak előtt. Voltak olyan kutak, amelyek korábban zártak, mert elfogyott a benzin és a gázolaj. A sorban állók közt érzékelhető volt a feszültség. Információink szerint az ország más területein is hasonló a helyzet, hosszú sorok alakultak ki délutánra.

Megkérdeztünk benzinkút üzemeltetőket is a helyzetről. Ők azt mondták, hogy részben indokolatlan a pánik. A nagy láncok kútjaira folyamatosan érkezik az üzemanyag, ők jelentős tartalékokkal rendelkeznek. A kis magánkutak valóban nagyon nehéz helyzetben vannak, mert megnövekedett a kereslet, de az igényeket csak nagy ráfizetéssel létrehozott készletekkel tudnák kielégíteni.

Itt az osztrák és a szlovák határ mellett van olyan benzinkút, akinek az üzemeltetője elmondta, hogy a korábbi napi 20.00-25.000 literes eladás már felment napi 40.000-45.000 literre. Ennek fő oka a kormány átgondolatlan, katasztrofális döntése az árstopról. A plusz tételeket az osztrák és szlovák vevők vásárlásai okozzák, akik sokkal olcsóbban tankolnak itt mint hazájukban, illetve azok a fuvarozók, vállalkozók, akik korábban nagyker áron saját kútról tankoltak, de most sokkal olcsóbb beállni a benzinkútra. Az átgondolatlan, többször módosított árstop részben jelentősen torzította a piacot, és az össze-vissza meghozott intézkedések csak arra voltak jók, hogy a gazdaság különböző szereplőire kezelhetetlen módon terheljék rá a veszteségeket. A nagy hálózatokhoz tartozó kutak még állják a sarat, de a kis magánkutak sorra dobják be a törölközőt. Ők már nem tudják finanszírozni a rájukkényszerített veszteségeket.

Mi az oka, hogy kitört a pánik?
Már két éve a Covid járvány mentális nyomása alatt éltünk. Akár bevalljuk magunknak, akár nem, ez megviselt bennünket. Mire azt hittük, hogy vége a járványnak, az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát, és kitört a háború. A szomszédban dúló harcok egy újfajta, a ma élő generációkban még ismeretlen félelmet generáltak. Ezt az újabb nyomást sajnos tetézte a kormány követhetetlen és sokszor veszélyes álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Össze-vissza beszéltek Magyarország szerepéről, a NATO szerepéről, a várható kilátásokról. Egyik nap azt mondták megvédjük magunkat, nem kell a NATO, másnap már azt mondták, NATO nélkül védtelenek vagyunk. Egyik nap azt mondták, nem szavazzák meg a fideszes EU képviselők a szankciókat, másnapra kiderült, megszavazták. Egyik nap azt mondták, nem szállíthatnak Ukrajnának fegyvereket Magyarországon keresztül, másik nap úgy döntöttek, hogy mégis lehet.

Az elmúlt két járványos év nyomasztó emléke, a kirobbant háború által kiváltott félelem és bizonytalanság, valamint a kormány követhetetlen lépései elbizonytalanították az embereket, fokozták félelmüket. Amikor az emberek már ilyen szinten elbizonytalanodnak, akkor kezdődik a pánikszerű felvásárlás. Gondoljunk csak vissza a két évvel ezelőtti wc papír, liszt, cukor, olaj felvásárlásra, az üzletek pánikszerű kifosztására.

Képünkön a ma esti sor a csornai MOL kútnál

Címkék: árstop, üzemanyag, pánik

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 01. 16:00, csütörtök | Helyi

Az illegális égetés súlyosan károsítja a környezetünket

Enese jegyzőjének felhívását nem csak az eneseieknek kellene megfogadni.

2023. Június 01. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A Szuperinfó Csorna-Kapuvár legfrissebb lapszámából

2023. Június 01. 09:00, csütörtök | Helyi

Tanácsok a vízfelhasználásra a nyári melegben

Mikor töltsük a medencét, mikor locsoljunk?

2023. Május 31. 16:00, szerda | Helyi

Figyeljen a motoros, figyeljen a motorosra!

Az elmúlt hetekben több motoros is balesetet szenvedett. Felhívást adott ki a rendőrség.