Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2011. Szeptember 08. 14:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Sanoma

Kitüntetett szülészet

Kitüntetett szülészet

A csornai Margit Kórház szülészeti osztálya a legjobb a megyében, az országos listán is az előkelő harmadik helyet foglalja el.

Az „Év Szülészete 2011” díj odaítéléséről maguk a szülők dönthettek, akik három hónapon át tartó internetes szavazáson értékelték a hazai, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészeteket.
Győr-Moson-Sopron a megyék és a résztvevő budapesti kerületek összesített eredményei alapján huszonhetedik lett a huszonkilenc helyezett közül.
A díj megalapításának célja az volt, hogy méltó beszédtéma legyen a szülés és a születés helyzete, segítőinek munkája és megbecsülése. A szülészeteket május 2-től július végéig ennek megfelelően három kategóriában lehetett értékelni: szülőszobai ellátás, gyermekágyi és újszülöttellátás, felszereltség és környezet.
Külön érdekességnek számított a szavazás lebonyolítása során, hogy csak azok a felhasználók tudtak szavazni, akik a babaszoba.hu oldalán létrehozott regisztrációjukat összekötötték a Facebook-fiókjukkal. Erre a szavazás hitelessége miatt volt szükség: a fiókok tulajdonosainak legalább 20 ismerőssel kellett rendelkezni, illetve legalább egy olyan bejegyzéssel, like-kal vagy feltöltött fotóval, amely 90 napnál régebbi.

A verseny végeredményét tekintve pedig az az érdekes eredmény született, hogy a díjazottak között nincs egy sem a nagy forgalmú, kiválóan felszerelt fővárosi szülészetek közül. Ugyanakkor a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a csornai Margit Kórház két díjjal is gazdagodott.
– A végeredmény mindannyiunk váratlanul ért, annál is inkább, mert három év alatt a magazin riportereivel bejártuk az ország összes, még működő szülészetét, és a tapasztalatok alapján egészen másra számítottunk – vélekedett Bálits Éva, a babaszoba.hu és a Kismama magazin főszerkesztője. – Azt gondoljuk, vidéken erősebbek az érzelmi szálak, míg a híres, élenjáró fővárosi szülészetek vendégei magasabb elvárásokat támasztanak az ellátással szemben, kritikusabbak, ha nem találnak mindent tökéletesnek, ezért fordulhatott elő, hogy könnyebben lepontozták a választott intézményt. Persze szülni azért inkább oda mennek, mint azt a statisztikák mutatják.
Megyei szintre bontva a Győr-Moson-Sopron megyei kórházakra érkezett 4,31-es átlag alapján a megye elmarad a többi megye eredményéhez képest. Az összes kórházat figyelembe véve 4,49 a megyénkénti átlag.

A megye legjobb szülészetei az összesített eredmény alapján a következők:
Margit Kórház Csorna 4.76
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Győr 4,34
Sopron Erzsébet Oktató Kórház Sopron 4,23
Karolina Kórház Mosonmagyaróvár 3,92
* Az adható maximális érték 5 volt.
A hivatalos díjátadásra 2011. szeptember 7-én, az MTA dísztermében került sor. Az elismerés értékét növeli, hogy az egyes díjakat a nyertesek olyan szaktekintélyektől vehették át, mint Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztályának főosztályvezetője (a fődíjat adta át), Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekciójának országos vezetője (a szülőszobai ellátás díját adta át), dr. Mészner Zsófia, az OGYEI főigazgatója (a gyermekágyi és újszülöttellátás díját adta át), illetve Prokopp Dóra a felszereltség és környezet kategória díját adta át.

Az összesített verseny nyertesei:
• Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház (1. helyezés)
• Kemenesaljai Egyesített Kórház, Celldömölk (2. helyezés)
• Margit Kórház, Csorna (3. helyezés)

A kategóriánkénti verseny győztes szülészetei:
Szülőszobai ellátás kategória
• Margit Kórház, Csorna
Gyermekágyi és újszülöttellátás kategória
• Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház- Rendelőintézet, Karcag
Felszereltség és környezet kategória
• Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház

A babaszoba.hu oldalról
A babaszoba.hu az egyik legrégibb hazai gyermek-egészségügyi portál, amely még 2002-ben indult. Mára a legnagyobb ilyen jellegű internetes weboldal lett, amelyet auditált adatok alapján havonta közel 300.000 egyedi látogató keres fel. Kiemelkedő mennyiségű és szakmailag hiteles anyagait 2011 elejétől az évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Kismama magazin szerkesztősége gondozza.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 19. 16:00, kedd | Helyi

A megyében az elmúlt héten ötvennyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek

A tűzesetek és műszaki mentések során tizenhatan sérültek meg.

2021. Október 19. 13:00, kedd | Helyi

Véget ért az egy éves Klíma Kapu program Kapuváron

Csütörtökön tartják a program záróeseményét.

2021. Október 19. 09:00, kedd | Helyi

Szén-monoxid mérgezés Kisfaludon

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!

2021. Október 18. 18:00, hétfő | Helyi

Új eszközöket vásárolt pályázati támogatásból a döri idősotthon

Eszközbeszerzés a döri Katalin Otthon Időskorúak Gondozóházában