Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2014. Augusztus 26. 06:00, kedd | Belföld

Kizárás az örökségből – mit tehetünk?

Kizárás az örökségből – mit tehetünk?

Az örökség illetve az abból való kizárás témakörében érdeklődött olvasónk az onlinejogsebesz.hu szakértőinél, akik ezúttal is válaszoltak. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebesz!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az anyósom úgy gondolta, hogy a férjem mivel elköltözött otthonról nem jár neki semmi. Ezért a sógornőmre íratott mindent (pénzt, házat). Azt szeretném megkérdezni, hogy ki lehet-e valakit így zárni az örökségből, hogy semmit se kapjon, minden a másik gyereké legyen. Az apósom 1,5 éve halt meg, de hagyatéki se volt. A sógornőm meg már árulja a szülői házat.

Köszönöm

2014. 06. 23.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Alapvetően abból kell kiindulni, hogy örökségnek csak azt a vagyont nevezzük, amely a halál pillanatában – amely pillanatban beáll az öröklés – az örökhagyó tulajdonában van. Ha tehát az örökhagyó még életében rendelkezik a vagyonról, azaz azt más nevére „íratja” – vagyis feltehetően elajándékozza – akkor arról örökségként nem beszélhetünk, mert az a halál beálltakor már nem lesz meg, így öröklés nem lesz. Ez alól kivételt csak az ún. osztályrabocsátás intézménye jelenthet, amely szerint, ha több leszármazó közösen örököl, akkor mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta. Ha tehát az örökhagyó esetében ilyen igény felmerül, akkor kérni kell a közjegyzőtől az elhunyt utáni hagyatéki eljárás lefolytatását, amely aztán az erre vonatkozó peres eljárás befejezéséig felfüggesztésre kerül.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 18:00, hétfő | Belföld

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben.

2022. November 28. 11:04, hétfő | Belföld

Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg

2022. November 28. 10:59, hétfő | Belföld

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva.

2022. November 28. 07:53, hétfő | Belföld

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.