Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 05. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

KN-kód a jövedéki szabályozásban

KN-kód a jövedéki szabályozásban

Július egytől új kódokat vezetnek be a jövedéki termékek forgalmának szabályozásában.

A jövedéki szabályozás a jelenlegi adminisztrációs terhek csökkentése érdekében 2014. július 1-től a rögzített időállapotú vámtarifaszám mellett bevezeti az ún. „mindenkor hatályos Kombinált Nómenklatúra” szerint megállapított áruazonosító számokat (KN-kód).

A módosítás lényege, hogy a jövedéki alanyoknak az időállapot szerint rögzített vámtarifaszámokat fenti időponttól kezdődően kizárólag a jövedéki termék megnevezése és az adómérték meghatározása során kell kötelezően figyelembe venni. A nemzeti jövedéki szabályozás szerinti eljárások (engedélyezés, okmány kiállítás, nyilvántartás-vezetés, kötelező érvényű vámtarifa-besorolás) során a Kombinált Nomenklatúra szerinti hatályos vámtarifaszámokat kell alkalmazni (KN-kód).

Annak érdekében, hogy a jövedéki alanyok az időállapot szerint rögzített vámtarifaszámokat, a mindenkor hatályos KN-kódokhoz hozzá tudják rendelni, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vámtarifaszámok egymásnak történő megfeleltetését tartalmazó tájékoztatót tett közzé honlapján.

A tájékoztató a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes honlapján található.

A jogszabály-változás folytán a jövedéki alanyok feladata annak vizsgálata, hogy az engedélyükben, illetve a nyilvántartásukban szereplő vámtarifaszám és az annak a tájékoztatóban megfeleltetett KN-kód egyezést mutat-e.

Amennyiben az engedélyben szereplő jövedéki termékek vámtarifaszáma és közzétett KN-kódja nem egyezik meg, legkésőbb 2014. május 31-ig köteles bejelenteni a vámhatóságnak az eltérést, amely bejelentés illetékmentes változás-bejelentésnek minősül.

Ha az engedélyben szereplő vámtarifaszám és a közzétett KN-kód megegyezik, akkor az engedélyben szereplő vámtarifaszámot a KN-kód változásáig (minden év októberében teszi közzé a következő évre érvényes KN-kódokat az Európai Unió) a jövedéki törvény szerinti KN-kódnak kell tekinteni.

Kötelező érvényű vámtarifabesorolásra vonatkozó kérelem nyújtható be a NAV Szakértői Intézetéhez a 2014. július 1-jét megelőzően kiadott kötelező érvényű vámtarifabesorolás – 2014. június 30-át követő – KN-kóddal történő kiegészítése iránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.