Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2012. Május 11. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Az angol központi bank tegnapi ülésén változatlanul 0,50 százalékos rekord alacsony szinten tartotta az irányadó rátát, s a 325 milliárd fontos kötvényvásárlási programján sem változtatott.

Az angol font erre eleinte erősödni kezdett az amerikai dollárral és az euróval szemben is, ám az előbbivel szemben vissza is korrigált.

Jövő héten a befektetők kíváncsian várják a BoE inflációs jelentését, amely visszaeső gazdasági teljesítményről, alacsonyabb inflációs pályáról, és újabb likviditásnövelés eshetőségéről szólhat. Mivel a tegnapi kamatdöntő ülésen közleményt nem adott ki a monetáris tanács, így nem tudni azt még, hogy nőtt-e a monetáris tanácsban a likviditásnövelést támogatók száma, vagy sem. A májusi kamatdöntési jegyzőkönyvre is kíváncsi a piac. A BoE dilemmája továbbra is az, hogy erősödő inflációs nyomás és csökkenő gazdasági növekedés között kell egyensúlyozni. A brit költségvetési megszorítások, a csökkenő lakásárak, a 16 éves csúcson lévő munkanélküliség, a csökkenő GDP, a hanyatló fogyasztói bizalom, mind arra utalnak, hogy célszerűbb alacsonyabb GDP-növekedéssel kalkulálni az előttünk álló negyedévekre - írják a Quaestor elemzői.

A brit monetáris tanács kiemelte, hogy a gazdasági pályára az euróválság továbbra is kockázatot jelent, amely most újfent kiújult. Piaci várakozások szerint napirendre kerülhet egy 50 milliárd fontos újabb kötvényvásárlási program, még úgy is, ha az infláció az idei év hátralévő részében a 3 százalékos jegybanki tűréshatár felett maradhat, de jövőre valóban elérhető közelségbe kerül a 2 százalékos árstabilitási célérték.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 14:04, péntek | Külföld

Orbán Viktor Szerbiában tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádba utazott, ahol részt vesz Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján.

2023. Szeptember 28. 13:12, csütörtök | Külföld

Négy embert megsebesített egy lövöldöző Pozsonyban, a rendőrök lelőtték

Négy embert, köztük egy rendőrt is megsebesített egy pozsonyi lakótelepen egy ház ablakából lövöldöző férfi csütörtökön hajnalban. Rátámadt a helyszínre érkező rendőrökre is, akik lelőtték - közölte a szlovák rendőrség.

2023. Szeptember 27. 09:29, szerda | Külföld

Novák Katalin az USA-ban: a gyermekvállalás menti meg a világot

A gyermekvállalás menti meg a világot - hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.