Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2015. Június 25. 10:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Költözésre kényszerülhet omladozó palotájából a brit uralkodó

Költözésre kényszerülhet omladozó palotájából a brit uralkodó

Költözésre kényszerülhet omladozó londoni rezidenciájából a brit uralkodó.

Az udvar által szerdán közzétett éves gazdálkodási beszámoló szerint a Buckingham-palota felújítására legalább 150 millió fontot (65 milliárd forintot) kellene költeni, és a renoválás a leggyorsabban úgy lenne megoldható, ha II. Erzsébet királynő addig nem használná a londoni lakhelyéül és hivatalául szolgáló hatalmas épületet.

A Buckingham-palota legutóbb 63 éve, 1952-ben esett át alapos - de akkor sem teljes körű - tatarozáson, abban az évben, amikor a most 89 esztendős uralkodó trónra lépett. Szakértői vizsgálatok szerint egyebek mellett cserére szorulna az épületegyüttes villany- és vízvezetékrendszere, a tető több helyütt beázik, a külső vakolaton pedig már a turisták által is jól látható, egyre szélesedő repedések mutatkoznak.

II. Erzsébet királynő már most sem tartózkodik folyamatosan a London közepén emelkedő, 1703-ban épült, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában. Ideje jelentős részét a főváros nyugati határában fekvő Windsorban, a világ legrégebbi, ma is királyi rezidenciaként működő kastélyában tölti, de hivatali teendői hetente legalább két-három napra a Buckingham-palotába szólítják, és rendszerint itt fogadja hazai és külföldi vendégeit is.

A királyi család által használt ingatlanok fenntartási és felújítási költségei kényes kérdésnek számítanak, különösen a pénzügyi válság óta, amelynek következményeit a brit kormány hosszú évek óta tartó, és várhatóan még további évekre elhúzódó költségvetési szigorral igyekszik felszámolni.

Visszatetszést keltett például, hogy Vilmos herceg, a királynő unokája, az Egyesült Királyság majdani uralkodója és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő londoni lakosztályára - amelyet a Kensington-palotában alakítottak ki - 4,5 millió fontot (kétmilliárd forintot) fordítottak költségvetési forrásokból.

A monarchia mindazonáltal összességében pénzügyi hasznot hajt a brit államháztartásnak. A Crown Estate - a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő, 8 milliárd font összértékű portfoliót felügyelő holding - a szerdán ismertetett éves beszámoló szerint tavaly 285,1 millió font nettó eredményt ért el, 6,7 százalékkal többet, mint az előző pénzügyi évben.

Az éves eredményt a Crown Estate teljes egészében befizeti a brit költségvetésnek, amely ezután visszaosztja a monarchiának az uralkodói ellátmányra szánt 15 százalékot.

Az erőteljes gazdálkodási eredmény lehetővé teszi, hogy az uralkodó személyi kiadásainak finanszírozására létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évben 2 millió fonttal 42,8 millió fontra emelkedjék.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:38, kedd | Bulvár

Engedély nélkül működött a hétvégén leégett spanyol diszkó, ahol meghalt 13 ember

Nem volt működési engedélye annak a diszkónak, ahol a hétvégén 13 ember tűzben életét vesztette - közölte Antonio Navarro, a délkelet-spanyolországi Murcia alpolgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

2023. Szeptember 29. 06:00, péntek | Bulvár

Kútból mentettek ki egy macskát az ajkai tűzoltók

Kislődön lődörgött, aztán pórul járt Carlos, a kandúr.

2023. Szeptember 29. 06:00, péntek | Bulvár

Annyira berúgott a zalai vasutas, hogy leállt miatta a vonatközlekedés

Vádat emeltek egy forgalmista ellen, aki az egyik zalai vasútállomáson tavaly karácsonykor annyira lerészegedett, majd elaludt, hogy leállt miatta a vasúti közlekedés - közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője.

2023. Szeptember 26. 07:52, kedd | Bulvár

Elon Muskkal találkozott Novák Katalin Texasban

Novák Katalin köztársasági elnök a nyugati világot érintő demográfiai válságról és lehetséges megoldásairól is tárgyalt a Tesla alapító-vezérigazgatójával, Elon Muskkal az autógyártó közelmúltban átadott központjában, Austinb