Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2016. Április 27. 07:38, szerda | Belföld
Forrás: mti

Költségvetés - 2017-től ismét tartósan magas GDP-bővülést vár a kormány

Költségvetés - 2017-től ismét tartósan magas GDP-bővülést vár a kormány

A magyar gazdaság 2013-ban beindult növekedése fenntarthatóvá vált, bár 2016-ban a növekedés üteme enyhén mérséklődik, elsősorban az EU-transzferek lehívásának természetes ciklikussága miatt,

2017-től kezdődően ismét tartósan magas GDP-bővülés prognosztizálható, a beruházási ráta jövőre 21,3 százalék lehet - áll a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban, amelyet kedden nyújtott be a kabinet a parlamentnek.
A kormányzati gazdaságpolitikai kitekintő szerint a következő években a fogyasztás további növekedése várható, amit a kormányzat intézkedései is nagymértékben támogatnak, például az internet és az alapvető élelmiszerek áfakulcsának a csökkentése, a családi adókedvezmény további növekedése. Emellett a tovább javuló jövedelmi és munkaerőpiaci folyamatokkal párhuzamosan folytatódik a háztartások fogyasztásának stabil és fenntartható bővülése.

2016-tól a beruházások alakulásához a versenyszféra fejlesztései várhatóan pozitívan fognak hozzájárulni. A nagyvállalatoknál az elmúlt időszakban bejelentett fejlesztések fokozatos felfutása várható, a kis- és középvállalkozások beruházási aktivitására pedig az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező üzleti klíma mellett ösztönzően hat a Magyar Nemzeti Bank kifejezetten beruházásfókuszú hitelprogramja.

Ezen túlmenően a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése, a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozása, valamint a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa bevezetése jelentős lökést ad majd az ingatlanpiacnak és az építőiparnak is - írták. Mindezek eredményeként Magyarország beruházási rátája továbbra is stabilan 20 százalék felett alakul majd.

A kedvező külkereskedelmi folyamatok várhatóan 2016-ot követően is fennmaradnak, részben a már elhatározott új kapacitásbővítéseknek köszönhetően. Az ipar és a külkereskedelem folyamatos élénkülését az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégia célkitűzései is nagymértékben támogatják.

A foglalkoztatottak száma jelentősen meghaladja a válság előtti szintet, miközben a munkanélküliségi ráta is folyamatosan csökken, és a kormány a következő években is kedvező munkaerőpiaci folyamatokat vár.

Megjegyzik, hogy a magyar gazdaságot a korábbinál alacsonyabb inflációs folyamatok jellemzik és az olajár hosszabb ideig elmarad a korábbi években tapasztalt magas szinttől, ami meghatározó mértékben hat a hazai fogyasztói árak alakulására is a következő időszakban - áll a dokumentumban.

2017-ben is kiemelt prioritás az olyan beruházások megvalósítása, amelyekkel gyarapodik a nemzeti vagyon, ez az oka, hogy a költségvetés szerkezetében a felhalmozási és uniós fejlesztési részek hiányt mutathatnak.

Ahogy az elmúlt években, úgy 2017-ben is fontos feladat az uniós támogatások átszervezése, ezáltal a hatékony felhasználás elősegítése oly módon, hogy a gazdaságfejlesztést támogató beruházások előtérbe kerüljenek. A 2017. évi kifizetések nagyságrendje várhatóan megközelíti a korábbi évek kiemelkedően magas értékeit, fenntartva a gazdasági növekedés lendületét.

A kormány célja, hogy az állam hiány nélkül működjön, a közszolgáltatások - honvédelem, oktatás, egészségügy, környezetvédelem - költségét hitelek felvétele nélkül, a működési bevételekből tudja finanszírozni. A nulla százalékos működési hiányt úgy kell elérni 2017-ben, hogy a munkahelyek számának gyarapodását lehetővé tevő fejlesztésekre a források biztosítva legyenek, ezzel a GDP növekedése a 3 százalék körüli tartományban maradjon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: