Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Május 30. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Kóny Község Önkormányzata

Kóny pert nyert az állam ellen

Kóny pert nyert az állam ellen

Törvénytelenül tagadták meg a családi napközibe járó gyerekek állami támogatását.

Enesén a 3 év alatti gyerekek ellátását biztosító családi napközi egy csoporttal működött. Annyi volt azonban az igény, hogy még egy csoport elindítását kezdeményezték. Enese is tagja a kónyi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központot fenntartó társulásnak.

Kóny Község Önkormányzata a belépő új csoport indításához az akkori rendnek megfelelően időben és pontosan 2011 novemberében benyújtotta a működési engedély kérelmet, ami állami normatíva igényléshez szükséges. 2012 márciusában azonban a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) elutasította az igényt egy 2012 januárjában megváltozott jogszabály miatt. Emiatt az időközben elindított enesei gyerekcsoportot be kellett zárni, mert az önkormányzat saját erőből nem tudta tovább a teljes költségeket fizetni, a szülőket pedig nem akarták terhelni.

- Miközben a kormány a családok és a gyerekvállalás fontosságáról beszél, a tettei ezzel ellentétesek.- mondta az üggyel kapcsolatban Aller Imre Kóny polgármestere. A nagy szülői igényekre létrehozott gyerekcsoport működésének a támogatását törvénysértően tagadták meg. Mi azért pereltük be az államot, mert elfogadhatatlannak tartjuk az eljárást. A bíróság kimondta, hogy az állami szerv tévesen értelmezte a törvényt. Annak az államnak a hivatala, amelyik a törvényeket hozza. Ez azért érdekes!

- Egészen elképesztő volt, hogy az NRSZH arra hivatkozott a bíróságon, hogy már ismernünk kellett volna a törvényt, mert azt 2011 július 19-én kihirdették a Magyar Közlönyben. Mi bemutattuk, és a bíróság el is fogadta, hogy a törvényt csak 2011 december 29-én hirdették ki a Magyar Közlönyben, és csak 2012 január 1-én lépett hatályba, így a mi 2011 novemberi működési engedély kérelmünk esetében visszamenőlegesen nem lehetett volna alkalmazni. Én csak azt kérdezem, hogy ilyen slendriánságokkal, pontatlanságokkal, hozzá nem értéssel döntenek a gyerekeink ellátásáról?- zárta tájékoztatóját Aller Imre polgármester.

A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal elutasító határozatát hatályon kívül helyezte, és a hivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei