Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. December 07. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Korcsolyázás, csúszkálás - csak óvatosan!

Korcsolyázás, csúszkálás - csak óvatosan!

Az egyre hidegebbre forduló idő csábítja a téli sportokat, a korcsolyázást kedvelőket a lassan befagyó vízfelületekre

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány jó tanáccsal szeretné felhívni a téli sportok kedvelőinek figyelmét a megelőző óvintézkedésekre. Amíg nem biztonságos szabad vizeken a jég vastagsága (8-10 cm) javasoljuk, hogy a műjégpályákat látogassák saját biztonságuk érdekében!

Szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog! A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható.

A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 cm-es jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
- kikötők és veszteglőhelyek területén;
- folyóvizeken és azok mellékágain.

A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető:
- kb. 8 cm vastagságú jég - egy felnőtt
- kb. 12 cm vastagságú jég - egy csoport illetve sportolásra alkalmas
- kb. 18 cm vastagságú jég – szánkóval, fakutyával való sportolásra is alkalmas

Fontos tanácsok:

Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, könnyebben beszakad a jég. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát.

A jég beszakadását rendszerint előre jelzi a ropogás és recsegés, rianások megjelenése, vagy a jégfelület süllyedése. Ekkor még a beszakadás elkerülhető.

Ha beszakad a jég alattunk, akkor azonnal feküdjünk hasra minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé. Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe. Nagyon fontos, hogy kerüljük a felesleges mozdulatokat - félve a kihűléstől - , ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és segítséget kérni. Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni. Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk. Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt.

A segítségnyújtásnál tartsuk szem előtt az alábbiakat:.
A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat.
Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!

Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a bajba jutottnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek.

Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni. A közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezért a telefonkártya feltöltöttségétől függetlenül hívhatók. Ezek: 112, 105, 104, 107. Bejelentéskor mondják el nevüket, telefonszámukat, valamint azt, hol és mi történt.

Címkék: biztonság, jég, korcsolya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!