Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 12. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Kormányszóvivő: megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását

Kormányszóvivő: megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását

A kormány megszervezte a háború elől menekülők egészségügyi ellátását: kezelik a beteg gyerekeket, segítenek a daganatos betegeken és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük

- közölte a kormányszóvivő pénteken.

Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: nemcsak a határ mellett, hanem mindenhol máshol is segítenek a Magyarországra érkező, a háború elől menekülő embereknek. Sokaknak - felnőttnek, gyermeknek is - lehet egészségügyi problémája, így megszervezték az ő ellátásukat is.

Tájékoztatása szerint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet - a külügyminisztériummal, a mentőszolgálattal és a katasztrófavédelemmel szorosan együttműködve - helyezi el az ide érkező beteg gyermekeket.

Ezen felül több Ukrajnából érkező beteg számára is szükséges lehet onkológiai ellátás megkezdése vagy folytatása, aminek a koordinálását az Országos Onkológiai Intézet végzi - ismertette a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra beszámolt arról, hogy már működik a Nemzeti Népegészségügyi Központ 1812-es telefonszámán az a szolgáltatás, amelyet orvosok, egészségügyi szolgáltatók hívhatnak fel akkor, ha ukrán nyelvű beteghez tolmácsolást szeretnének kérni egészségügyi témában. Ez reggel 8 és este 8 között érhető el a hét minden napján.

Hozzátette: az Országos Mentőszolgálat számára is nyitva áll ez a lehetőség, részükre viszont 0-24 óráig mobiltelefonos tolmácsolást is biztosítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.