Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Augusztus 26. 19:12, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Korrupció miatt vádat emeltek tizenhat volt pénzügyőr ellen

Korrupció miatt vádat emeltek tizenhat volt pénzügyőr ellen

Vádat emeltek az ukrán határszakaszon korrupciós bűncselekményeket elkövető tizenhat volt pénzügyőr ellen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-vel csütörtökön.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség befejezte a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt elrendelt nyomozást - tudatták.

A vádirat szerint a Beregsurány közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök a Magyarország területéről Ukrajnába kilépő és általános forgalmi adót visszaigénylő emberektől rendszeresen jogtalan előnyt, jellemzően készpénzt fogadtak el az ügyintézés során.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a korrupciós bűncselekményeiket egymás tevékenységének ismeretében, az adott szolgálatban dolgozó osztályvezetők tudtával és támogatásával, rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el 2018 novemberétől 2019 februárjáig.

A nyomozó ügyészség a 16 volt pénzügyőr vádlottal szemben 627 vádpontban, összesen 498 rendbeli, több esetben folytatólagosan elkövetett minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Nyíregyházi Törvényszéken. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

A közlemény leszögezi: valamennyi korrupciós bűncselekmény büntetési tétele a halmazati szabályokra figyelemmel két évtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztés.

A nyomozó ügyészség a Nyíregyházi Törvényszékre benyújtott vádiratában az előkészítő ülésen történő vádlotti beismerés esetében a legsúlyosabb esetben tíz év börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztést, tíz év közügyektől eltiltást és 1,5 millió forint pénzbüntetést indítványozott.

Az eljárás során 81 külföldi aktív vesztegetőt sikerült beazonosítani, velük szemben az eljárást elkülönítették - írták a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni