Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Szeptember 22. 12:00, kedd | Külföld
Forrás: Nagy Mariann, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Korrupciós vádak miatt börtönbüntetésre ítélték Kínában az államfőt kritizáló ingatlanmágnást

Korrupciós vádak miatt börtönbüntetésre ítélték Kínában az államfőt kritizáló ingatlanmágnást

Korrupciós vádak miatt 18 év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték egy kínai állami ingatlanvállalat igazgatótanácsának korábbi elnökét, aki az év elején nyilvánosan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnököt

- derül ki az egyik pekingi fellebbviteli bíróság keddi közleményéből.

A 69 éves Zsen Cse-csiangot márciusban vették őrizetbe, röviddel azt követően, hogy egy írást tett közzé az interneten, amelyben a kínai elnököt a tavaly decemberben, a közép-kínai Vuhan városából kiinduló koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésével vádolta meg. Esszéjében a szókimondó stílusáról elhíresült Zsen úgy vélekedett, hogy a szólásszabadság korlátozásával, és a visszaélésekről a leplet lerántók elhallgattatásával a kínai vezetés tovább súlyosbította a helyzetet. Az írás egy pontján Zsen vélhetően burkolt utalást tett a kínai elnökre - akit névszerint egyszer sem említ -, amikor így fogalmazott: "nem egy császárt látok ott az "új ruhájában", hanem egy meztelenre vetkőzött bohócot, aki ragaszkodik hozzá, hogy császár maradhasson".

A korábban a Huajüen Ingatlanvállalat igazgatótanácsi elnökének, valamint helyettes párttitkárának pozícióit betöltő Zsent júliusban 46 évnyi tagság után kizárták a Kínai Kommunista Pártból a többi között a "párt és az ország imázsának bemocskolása", valamint a párttal szembeni "hűtlenség és őszintétlenség" miatt. A lépés amiatt is erős üzenetet közvetít, mert nem csupán Zsen maga számított a párt prominens tagjának, de apja, Zsen Csüen-seng korábban kereskedelmi miniszter-helyettesként szintén jelentős politikai befolyással bírt.

Zsen Cse-csiang már 2016-ban is szembekerült a pártvezetéssel: akkor egy éves felfüggesztést kapott büntetésként amiatt, hogy az interneten közzétett bejegyzésekben kritizálta Hszi propaganda intézkedéseit, és azzal kapcsolatos álláspontját, hogy az állami médiának a párthoz kell igazodnia. Ezzel egy időben leállították az ingatlanmágnás 37 millió követővel rendelkező fiókját a kínai Twitternek nevezett Weibo mikroblogon.

A kedden kiadott közlemény szerint Zsent a bíróság bűnösnek találta jelentős mennyiségű közpénz elsikkasztásának, kenőpénzek elfogadásának, valamint hatalommal való visszaélésnek vádpontjaiban. Hozzáteszik: a férfi minden vádpontban elismerte bűnösségét, és elfogadta a bíróság határozatát, az ellen nem kíván fellebbezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.