Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Május 03. 17:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Korrupcióval vádol az ügyészség egy budapesti háziorvost

Korrupcióval vádol az ügyészség egy budapesti háziorvost

Korrupcióval vádol a Fővárosi Főügyészség egy budapesti háziorvost, aki hamis igazolást állított ki egy büntetőügyben érintett férfinak.

A vád szerint az orvosnak húszezer forintot ígértek azért, hogy állítson ki valótlan tartalmú orvosi igazolást annak érdekében, hogy az egyik páciensének - vádlottként - ne kelljen megjelennie egy bírósági tárgyaláson - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az ügy vesztegetésre felbujtó vádlottjának - egy 48 éves férfinak - idézése volt a bíróságra egy ellene lopás miatt folyamatban lévő bűnügyben. A tárgyalást 2019. december 12. napjára tűzte ki a bíróság, amelyen a vádlott tudomása szerint várható volt, hogy végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik.

A vádlott mentesülni akart a tárgyaláson való megjelenés alól, ezért 2019. december 11-én felhívta a testvérét - egy 52 éves nőt -, és közölte vele, hogy szüksége lenne orvosi igazolásra azért, hogy ne kelljen megjelennie a számára kedvezőtlen kimenetelű tárgyaláson.

A nő még aznap telefonon felhívta a budapesti háziorvost, akinek elmondta, hogy miért van szüksége az igazolásra; az orvos ígéretet tett a kérés teljesítésére.

A vád szerint a vesztegetés ajánlatát elfogadó orvos - a kötelezettségét megszegve - olyan ambuláns naplót és orvosi igazolást állított ki, amely szerint a férfi tüdőgyulladásban szenved. Az orvosi igazolást annak tudatában állította ki, hogy azt a férfi a bírósági tárgyalásról való kimentésére fogja felhasználni, majd azt átadta a férfi testvérének, akinek egyúttal felhívta a figyelmét arra is, hogy egy esetleges ellenőrzés esetére az általa felírt gyógyszert váltsák ki.

A férfi kimentése érdekében az orvosi igazolást benyújtották a Budapesti II. és III. Kerületi Bírósághoz. Az ígért jogtalan előnyt az orvos végül nem kapta meg.

A Fővárosi Főügyészség a férfit és testvérét önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével, míg az orvost kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

A vádlottakkal szemben a főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a vádiratban, továbbá az orvos esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság vele szemben pénzbüntetést is szabjon ki és határozott időre tiltsa el egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozás gyakorlásától - áll a közleményben.

Címkék: háziorvos, korrupció, vád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.