Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Augusztus 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Korszakváltás - bemutatkozik a rozsbuza kenyér a X. Európai Kenyérünnepen

Korszakváltás - bemutatkozik a rozsbuza kenyér a X. Európai Kenyérünnepen

A hagyományos, térfogatnövelőktől mentes kenyér elterjesztését tűzte ki célul a Magyar Pékszövetség, amelynek hivatalos augusztus 20-ai kenyérünnepe az orosházi fesztivál. A hosszú hétvégén számos rendezvény várja a fürdővárosba érkezőket, és bemutatják a Szegedi Gabonakutató Kft. rozsbuzájából készült kenyeret, amelynek beltartalmi értékei messze meghaladják a hagyományos cipókét - tájékoztatta az OrientPresst Varga László régiós elnök.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Kenyérünnepet és a Pékek Utcáját Orosházán, ahol idén 20 hazai és határon túli magyar pék állítja ki termékeit, illetve kóstoltatja legújabb kenyereit. A Magyar Pékszövetség és az orosházi önkormányzat közös rendezvénye 2003-tól avanzsált Európai Kenyérünneppé, hiszen évről évre külföldi pékek is bemutatkoznak itt. 'Habár a gazdasági válság óta kevesebb forrásra tudunk pályázni, idén Szerbiából is érkeznek kiállítók' – emelte ki Varga László, a Magyar Pékszövetség Békés–Csongrád régiójának elnöke. Lesznek koncertek, sütés-főzés is a strandon és tűzijáték zárja a programsorozatot. Minden évben megválasztják a fesztivál szépét, akit stílusosan egy kenyérből készült fejdísszel koronáznak meg.

A rendezvény azonban nemcsak a pihenni vágyók, de a szakma számára is fontos. Augusztus 19-én szakmai-tudományos konferenciát tartanak a Petőfi Kulturális Kht.-ban, ahol előadások keretében ismertetik a gabonakutatás új irányait, illetve a négynapos rendezvény ideje alatt mutatják be a mérföldkőnek számító rozsbuzából készült kenyeret – ismertette a programot Varga László.

Kovász vagy élesztő?

A város nem titkolt célja, hogy a rendezvénnyel visszaszerezze a hajdan világhírű orosházi kenyér rangját. A híres kenyér egy helyi malomtulajdonos, Gémes Ferenc nevéhez fűződik, aki a 19. században élesztő helyett hosszúérésű kovászból készített kenyeret. A Gémes-féle kenyér alapja az úgynevezett 'pár” volt, amihez a helyi lisztet összegyúrták komlóval, malátával, némi sörélesztővel, korpával és vízzel. A pár pedig hosszú ideig felhasználhatóvá, eltarthatóvá vált. Az így készült árut a monarchia 57 városban vehették meg a Gémes-féle orosházi sütödékben, sőt az 1875-ös Párizsi Világkiállításon az Orosházi kenyér aranyérmes lett. A hagyományos orosházi cipó három kilós volt, és több napig eltartható anélkül, hogy megszáradt volna.

Megújul a magyar kenyér

Ehhez a hagyományhoz igazodva mutatják be a hosszú hétvégén a Szegedi Gabonakutató Kft. rozsbuzából készült kenyerét. 'Célunk, hogy visszahozzuk a hagyományos ízeket. Ez a kenyér mindenféle térfogatnövelő nélkül, szárított kovásszal készül, és jóval egészségesebb a sok esetben felfújt, fehér lisztből készült kenyérnél' – emelte ki Varga László. Ezek a rozs- és búzaliszt keverékéből – idegen nevén tritikálé – sütött cipók különleges beltartalmi értékekkel bírnak: élelmi rost és ásványianyag-tartalmuk magasabb és hosszabb ideig eltarthatók, mint a hagyományos termékek.

A tritikálét korábban főként takarmányozási célokra használták, de a Gabonakutató Nonprofit Kft. kifejlesztett egy olyan családot, ami emberi élelmezésre is használható. A kutatási programot a Kft. partnereivel uniós támogatással, csaknem 400 millió forintból valósította meg. A program a fajtakutatástól, a vetőmagtermesztésen, a szántóföldi termelésen át kiterjedt a malmi feldolgozásra, a céllisztek előállítására és a megfelelő sütőipari technológiák kidolgozására.

Egészséges és gazdaságos

A fogyasztásra alkalmas GK Szemes fajta hatalmas termőképességű, ez tartja hazánk kalászos gabona termésrekordját a 13.1 t/ha szemtermésével - olvasható a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. honlapján.

Augusztus 20-án versenyt is hirdetnek a rozsbuza kenyér készítésére, a Humán Triticalé Konzorcium a jelentkezők részére biztosítja a készliszt alapanyagot, a cipókat pedig bizottság bírálja majd. 'Ennek mintájára szeretnénk elterjeszteni a rozsbuzát az egész országban, hiszen az ilyen cipó elkészítése kész keverékből történik, ezáltal bármelyik pékségben gyártható' – mondta az OrientPress Hírügynökségnek Varga László. Hozzátette, felvették a kapcsolatot a MintaMenza Programmal is, hiszen egészségmegőrző hatása miatt különösen javasolt a gyerekeknek is.

A rendezvényen emellett természetesen bemutatják a 2013-as szakmai verseny győztes péktermékét, Rábai Gábor tönköly búzás-joghurtos Szent István napi kenyerét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket