Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Október 26. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Mitte Communications

Közel 106 milliós támogatás az áldozatok védelmére a megyében

Közel 106 milliós támogatás az áldozatok védelmére a megyében

Szakmai összefogás az áldozatokért

A Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ 105 962 168 forint támogatást nyert konzorciumi partnereivel a TÁMOP „Szakmai összefogás az áldozatokért Győr-Moson-Sopron megyében” elnevezésű pályázatán. A projekt célkitűzése az áldozatsegítés, illetve az áldozatsegítő szervezetek közti folyamatos együttműködés támogatása.

A pályázat célcsoportját a hátrányos helyzetűeken kívül azok az egyének alkotják, akik az átlagosnál könnyebben válhatnak áldozattá (gyerekek, idősek, hajléktalanok stb.), valamint azok a civilek és szakemberek, akik kapcsolatba kerülnek az áldozatokkal. A főpályázó a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ, konzorciumi partnerei a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata. A projekt célja a direkt segítségnyújtáson túl az áldozatsegítés területén működő szervezetek támogatása, hálózatuk erősítése, illetve a társadalmi érzékenység fejlesztése.

A gazdasági válság hatására 2010-től országos viszonylatban növekedett bizonyos típusú bűnelkövetések száma: az elmúlt években a személy elleni bűncselekmények 16,7%-kal, míg a közrend elleni bűntények 35,7%-kal lettek gyakoribbak. A válság szintén nagyban hozzájárult az egyes társadalmi csoportok leszakadásához, mely Győr-Moson-Sopron megyét is érinti, és rendre megjelenik a személy elleni bűncselekmények számának alakulásában. A nyugat-dunántúli régió legnagyobb, legnépesebb és legsűrűbben lakott térségét fejlett gazdaság és jólét jellemzi. Ez óhatatlanul vonzza a bűnelkövetőket, így a terület gyakori célpontja az ún. utazó bűnözésnek, mely során más megyéből vagy az országhatáron túlról rablási szándékkal érkeznek a jómódú régiókba. Sajnálatos módon az utóbbi években kimutathatóan megugrott a fiatalkorúak által elkövetett csoportos rablások, garázdaságok száma a megyében, és szintén gyakoribb az iskolai erőszak. A pályázat egyebek közt a bűncselekmények áldozatainak védelmét, az ifjúságvédelmet és a társadalom peremén élők támogatását is megcélozza.

A projekt a tényleges és potenciális áldozatok támogatása mellett az áldozatsegítés illetve a megelőzés területén tevékenykedő szervezetek munkájának fejlesztésére és a társadalmi felelősségvállalás erősítésére is nagy hangsúlyt fektet.

- Nagyon kevés a szakmai tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy az áldozattá vált emberek miképpen éreznek, hogyan viselik az eljárás nehézségeit, hogyan küzdenek meg a sértetté válásuk által esetleg megváltozott helyzetükkel. Fontos, hogy a szakma és embertársaik empátiával, megértéssel forduljanak feléjük.” – fogalmazott Háromszéki Ildikó, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.