Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 06. 22:33, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Közmeghallgatás Kónyban

Közmeghallgatás Kónyban

Megtelt érdeklődőkkel a kónyi faluház nagyterme, annyian fogadták el az önkormányzat meghívását az idei közmeghallgatásra.

Aller Imre polgármester beszámolt 2011 eseményeiről és 2012 terveiről. Ismertette az intézmények munkáját, az óvoda, iskola és a szociális központ elmúlt évi tevékenységét. Tájékoztatójában nagy hangsúlyt fektetett a tavalyi év fejlesztéseire. Befejezték a Kerék-tó Szabadidőközpontot, átadták a kicsiknek az új óvodát, interaktív táblákat használhatnak a gyerekek az iskolában, felújították a faluházat és új eszközöket vásároltak a tevékenységéhez. Decemberben a mikulással vették birtokba a kónyiak az új faluközpontot. Nem az önkormányzat projektje volt, de Kónyban történt, hogy rekultiválták a régi hulladéklerakót. A temető kerítését az önkormányzat saját forrásból építette meg. A sok pályázati forrásból megvalósított fejlesztést 2008-ban és 2009-ben kezdték el, mára nemcsak sikeresen megépítették és befejezték, hanem az illetékes hatóságoknak el is számoltak a felhasznált pénzekkel. A hatóságok az önkormányzat beszámolóit minden esetben elfogadták. Sokan támadták annak idején, hogy túlvállalja magát az önkormányzat. Mára kiderült, hogy jól tették, mert manapság alig írnak ki pályázatot, ezért ha az elmúlt években nem valósítják meg terveiket, manapság nem lenne rá lehetőségük.

A 2012 évi tervekkel kapcsolatban sok a bizonytalanság. A testület úgy fogadta el a költségvetést, hogy az intézmények és a szociális ellátások legalább a tavalyi szinten megmaradjanak. Sok a bizonytalanság például az iskolák államosítása miatt, amit nem tudni, követ-e más ellátások államosítása. A felújított faluházat az új munkatárs segítségével meg akarják tölteni tartalommal. Készülnek az orvosi rendelő pályázati támogatásból történő felújítására. Sajnos a kormány a közmunka korábbi jól működő rendszerét megváltoztatta. Így a benne dolgozók kevesebbet dolgozhatnak, és kevesebbet is keresnek. Amennyi közmunkára lehetőségük lesz, azt a felújított épületek környezetének rendezésére kívánják fordítani.
Külön kitért a járási besorolás problémájára. A sajtóból már mindenki értesülhetett a Kónnyal kapcsolatban gerjesztett vitáról. Aller Imre szerint egy település sem nyilatkozott többet, mint a kónyi testület, de ha tőlük többet kérnek, mint másoktól, akkor arra is választ adnak. De az ő válaszukhoz az kell, hogy a kormány és a kormányhivatal mondja meg, hogy mi lesz a dolga és a feladata a járásoknak. Amikor ezt tudják, akkor tudnak széleskörű helyi konzultációt lefolytatni a kónyi polgárokkal, hogy ebben a fontos kérdésben olyan döntést hozzanak, ami a kónyiaknak hosszú távon a legjobb.
A megjelent érdeklődők a járási besorolás mellett érdeklődtek a belterületi és külterületi utak és járdák állapotáról, a hulladékszállítás módjáról és díjáról. Többen panaszkodtak a sertéstelepről áradó bűz, a randalírozó fiatalok által okozott rongálások miatt.
Aller Imre a felvetésekre válaszolva elmondta, hogy út és járdafelújításra vagy építésre az önkormányzatnak egyre kevesebb pénze van. Meggyőződése szerint a kónyi fiatalok túlnyomó többsége fegyelmezett, tanul és dolgozik. A randalírozókkal szemben fellépnek, de fontosnak tartja, hogy a felújított faluházban olyan programokat tudjanak nyújtani, amik et szívesen vesznek igénybe a fiatalok. Ezzel is megelőzhetik a „bandázást”, de a szülők felelőssége sem felejthető el.
Minden felvetett kérdéssel kapcsolatban intézkedést ígért.

Címkék: önkormányzat, kóny

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.