Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 06. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Közmeghallgatás Kónyban nagy érdeklődés mellett

Közmeghallgatás Kónyban nagy érdeklődés mellett

Aller Imre beszámolt a 2012-es évről, és ismertette a 2013-as terveket

Tájékoztatójában Aller Imre polgármester elmondta, hogy hatalmas változásokkal, átszervezésekkel terhes éven van túl a kónyi önkormányzat is, hasonlóan az ország többi önkormányzatához. A tavalyi évben 580 millió forintból gazdálkodtak, biztonságosan fenntartották az intézményeiket, befejezték a korábban elnyert támogatásokból a beruházásokat.

Az iskola államosítása után Kónynak 2 intézménye maradt, az óvoda és a szociális központ. Ezeknek a működtetésével hosszú távon számolnak, mert a kisgyerekek és főleg az egyedülálló idősek gondozása kiemelt céljuk, amit kötelességüknek éreznek.
Tavaly még kérdés volt, hogy melyik járáshoz csatlakozzanak, de mikor kiderült, hogy mi is lesz a járások feladata, ez elvesztette a fontosságát. A földhivatal, a munkaügyi központ vagy az okmányiroda cégérének átfestése Csornán kevéssé érinti a kónyiakat. 2 főt vittek el a munkájukhoz szüksége technikai eszközökkel együtt a falu hivatalából, és szerda délelőttönként két és fél órában kijáró ügysegéd intézi a járási feladatokat, ami főleg a közgyógyellátás és az ápolási díjak ügyintézését fogja jelenteni. A többi feladatot a megszokottak szerint helyben intézik.

Az iskola államosítása elvette a falu összes beleszólási lehetőségét, de ez csak a kisebb baj. A feladat államosítása előtt Kóny évi 40 milliót tett hozzá az iskolához, a költségvetési támogatások viszont 2013-ban 70 millió forinttal csökkentek, tehát a falu nagyon rosszul járt. Majdnem kétszer annyi pénzét vették el, mint amennyi feladatot csökkentettek. Nem kap már vissza egy fillért sem az önkormányzat a helybeliek által befizetett személyi jövedelemadóból, a helyben beszedett súlyadó majdnem 2/3-át, a helyi iparűzési adó 1/3-át veszi el az állam. Ezek a pénzek eddig helyben maradtak. Ebben a helyzetben nem segítette a falut az, hogy az állam átvállalta az önkormányzati hiteleket, mert ha náluk maradhattak volna ezek a bevételek, akkor nevetve kifizették volna belőle a fejlesztésekre felvett hitelek törlesztését, és még bőven maradt is volna.

2010 óta nagyon kevés pályázatot írtak ki, a 2007-től elnyert 20 pályázat megvalósításán és befejezésén dolgoztak. A jövőben a megmaradt szűkös források ma még nem tudni, mire lesznek elegendők. Legnagyobb feladat az utak felújítása lenne, de se pályázat nincs rá, se saját forrás nem maradt.
Két nagy beruházás fogja érinteni Kónyt. Várhatóan megkezdődik a 85-ös főút építése a falu határában, ami belső útépítéseket és közlekedési átszervezéseket is fog jelenteni. A másik pedig a hulladékgazdálkodási projekt, amiről a közmeghallgatás előtti fórumon beszéltek.

A jelenlévők hozzászólásaikban általában a közmű szolgáltatókkal kapcsolatos problémáikat sorolták, és mindenki kiemelte az utak állapotát, különösen a Soproni út katasztrofális helyzetét, ami már szinte járhatatlan.

Aller Imre válaszaiban elmondta, hogy a Soproni út a közútkezelőé, már többször is jelezték, hogy szinte járhatatlan, de még nem látott hozzá a cég a javításhoz, pedig nagyon időszerű lenne. A közmű cégek kapcsán példának a Pannon-Víz Rt-t hozta fel, aminek Kóny polgármestereként tulajdonosi képviselője is, így jobban belelát a helyzetébe. A közművezetékekre kirótt adóval és a csekkadóval éves szinten 530 millió forint terhet tettek a 105 önkormányzat tulajdonában lévő cég nyakára. Legjobb évében volt 130 milliós nyeresége a cégnek. Ezekkel a terhekkel, főleg ha még a 10%-os díjcsökkentést is előírják, vagy rövid időn belül a Pannon-Víz is tönkremegy, vagy 1-2 éven belül brutális díjemelésre lesz szükség. Ennyi pénzt nem lehet kigazdálkodni, miközben a lakosok elvárják és meg is érdemlik a magas színvonalú szolgáltatást.

Az egyik hozzászóló megkérdezte, hogy Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő milyen kapcsolatban van a faluval, járt-e itt a választások óta.

Aller Imre elmondta, hogy 2010 óta a képviselő hivatalosan nem járt a faluban. Dicsekedni szokott az előző kormány által nyújtott támogatásokból megvalósított kónyi fejlesztésekkel. Amikor 2010-ben kirobbant a botrány a FIDESZ által támogatott jelöltek polgármestert lejárató tervei kapcsán, azt nyilatkozta, hogy ez Kóny belügye, neki ehhez nincs köze. Ebből azt a következtetést vonta le Aller Imre, hogy Kónyt nem tekinti a választókerülete részének a képviselő. Ez sajnos meg is látszik. Gyopáros Alpár eleinte hevesen tagadta, ma már szinte dicsekszik azzal, hogy ő volt a bukott bágyogszováti iskolafelújítási projekt politikai lobbistája. Ezzel Kónyt és a választókerületet 250 millió forinttól, egy iskola felújításától fosztották meg. Sajnos semmilyen együttműködés nincs köztük, olyannyira, hogy az országgyűlési képviselő által szervezett szakmai fórumokra sem hívják meg, azokról vagy polgármester kollégáktól, vagy utólag a sajtóból értesül. Márpedig szükség lett volna ezekre az iskolák államosítása és a járási hivatalok elindítása kapcsán.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból