Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 15. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Szany Önkormányzata

Közmeghallgatás Szanyban

Közmeghallgatás Szanyban

A szanyi közmeghallgatáson Németh Gergely polgármester számolt be a 2012 évről.

A képviselő-testület 2012. évben munkaterve szerint 10 képviselőtestületi ülést tartott és 3 rendkívüli ülés összehívására került sor. Az idei évben a költségvetést 4 részre kellett bontani a törvényi előírások alapján. Az önkormányzat eredeti költségvetési előirányzata295.625 e Ft volt, amely 310.566 e Ft-ra módosult.

Az idei évben kapták meg egy év után az általános iskola KEOP pályázati támogatását.

Nagyon jelentős beruházás volt az idei évben az inkubátorház, amely elkészült, ünnepélyes átadása december 14-én pénteken lesz. Részletesen ismertette a pályázat elnyerésének előzményeit, annak menetét.Kiemelte, hogy ez az ingatlan kezdő vállalkozások támogatását szolgálná, melyhez a telephelyet biztosítják.
A projekt forrás összetétel szerint 340.000 € a közösségi támogatás, amely 85 %-ot jelent, 40.000 €, a kormányzati hozzájárulás, amely 10 % összegű és a saját forrás összege 20.000 €, amely 5 %-nak felel meg.A projekt elnyerésekor vállalták, hogy az épületet rekord idő alatt elbontják és megszerzik a szükséges építési engedélyt. Ez volt a feltétele a pályázat átvételének.A projektmenedzseri feladatokat egy szombathelyi cég látja el.

Elkészült a képviselő-testület döntése alapján az Ady utcai parkoló, amely az önkormányzat számára 8.800e Ft kiadást jelentett. Ehhez az anyagszükségletet a Rábapart Jóléti Szolgálat Alapítvány biztosította 3.000 e Ft összegben.

2012. évben együtt tartották a falunapot és a búcsút, amely véleménye szerint sikeres döntésnek bizonyult ezzel szeretnék visszanyerni a régi búcsúi hangulatot.

2012. év augusztusában Szanyban került megrendezésre az országos vadásznap, melyre a LEADER program keretében 4.000 e Ft támogatást kaptak. Az ehhez szükséges saját forrást a megyei és az országos vadászkamara biztosította. Kiemelte, hogy a község ezzel gyarapodott, hisz jelentős infrastrukturális fejlesztések történetek a program keretében.

Elkészült a Rába-híd felújítása melyhez a későbbiekben kapcsolódik a hozzávezető közút egy részének felújítása, amely a Radnóti utcáig történik meg. Szorgalmazni fogják a későbbiek folyamán, hogy a 86-os út becsatlakozásáig a felújítást végezzék el. Bíznak benne, hogy a következő ciklus végéig ezt teljesíteni fogják, hisz erre már kaptak ígéreteket.

Megtörtént a bezárt szeméttelep rekultivációja. Ehhez csatlakozóan hulladékudvar készült a Jókai utca végén. Itt a szelektív hulladékgyűjtés keretében szállíthatják az ingatlantulajdonosok a hulladékot. Az építési engedéllyel már rendelkeznek, a munkákat az időjárás függvényében kezdik el. Ilyen hulladéklerakó már Rábaszentandráson működik, amely megfelelő lehetőséget biztosít a hulladékok elhelyezésére.

Az EMVA uniós támogatás keretében pályázati támogatást nyertek Szany gesztorsága mellett Szany-Rábaszentandrást összekötő külterületi út felújítására. A beruházás közel 80.000 e Ft-ba kerül, melyhez 50 %-os a pályázati támogatás. Felvették a kapcsolatot az érintettmezőgazdasági vállalkozókkal, akik úgy nyilatkoztak, hozzájárulnának a saját forrás biztosításához. Jelenleg közbeszerzési eljárás lebonyolítása van folyamatban, ennek lezártávalköthetnek kivitelezői szerződést. Bíznak benne, hogy a munkálatokat a következő év elején már megkezdhetik.

Folyamatban van a községrendezési terv módosítása. Ehhez árajánlatokat kértek be, melynek értékelése a következő időszak feladata lesz. Az INTERFA Bútoripari Kft bővíteni szeretné telephelyét, így ezért is szükséges a módosítás. Nagyon sok régészeti lelőhely van a tervben, melyet szeretnének felülvizsgálni. Lehetőséget adtak a lakosság számra a javaslatok benyújtására. Rendezni kell a hidroglóbusz területét is.

2013. január 1-től felállnak a járási hivatalok, az önkormányzatoknak január 1-től 60 nap áll rendelkezésre a közös hivatalok kialakítására. Várhatóan Szany Rábacsanakkal és Rábaszentandrással együtt hoz létre közös hivatalt.

A következő napon megy egyeztetésre Kapuvárra, autóbusz öblök és autóbusz várók kialakításának pályázata ügyében. Kapuvár-Csorna térség összefogásával egy konzorciumot szeretnének létrehozni a pályázat keretében. Szanyban két db kétoldali és 2 db egyoldali autóbusz sziget kerül kialakításra, természetesen autóbusz váróval együtt.

Várják a KEOP pályázat újbóli kiírását, melynek keretében az egészségház felújítására és a művelődési ház külső szigetelésére szeretnének pályázni.

Elmaradt az idei évben a Széchenyi utcai temető kápolnájához az előtető megépítése. A terv elkészítésére a felkérés megtörtént, ez alapján a jövő évben ezt mindenképpen megvalósítják.

Az egyházközség összefogásával LEADER pályázatot nyújtottak be a Szent Anna kápolna belső berendezésének felújítására. Bíznak benne, hogy megfelelő keret áll rendelkezésre ebben a kategóriában és pályázatuk támogatott lesz.

Elkészült a föld alatti elektromos vezeték a kápolnához, amely régóta fennálló gondot oldott meg.

A közmeghallgatáson az alábbi személyeknek volt hozzászólása – Sebestyén József, Varga Lászlóné, Vései Ferenc, Rugli Béla, Orbán Miklós, Legler Balázs, Tóth Imre, Zsebeházy Ferenc, Funtek Jenő pedig írásos anyaggal kereste meg a közmeghallgatást.
A felmerült hozzászólásokra Németh Gergely polgármester és Funtek János jegyző válaszolt.
Végezetül a polgármester valamennyi résztvevőnek Békés, Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánva zárta be a közmeghallgatást.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás