Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Augusztus 31. 16:00, kedd | PR

Kreatív DIY eszközök, amelyek mindenki háztartásában megtalálhatóak!

Kreatív DIY eszközök, amelyek mindenki háztartásában megtalálhatóak!

Ez a cikk tökéletes azoknak, akik szeretik otthonuk folyamatos átalakítását, csinosítását, különböző dekorációk saját kezűleg történő elkészítését.

Manapság elterjedt mozaikszóvá vált a DIY kifejezés, amelyet angol nyelvből vettünk át. Ennek teljes változata a Do It Yourself, azaz Csináld Magad, amelynél kevés kreatívabb elfoglaltság létezik.

Egy meglehetősen környezetbarát tevékenységről beszélünk, hiszen ahelyett, hogy valamit végleg kidobnánk a kukába és haszontalannak nyilvánítanánk, meg tudjuk menteni és kreativitásunkat használva meghosszabbíthatjuk életét egy új funkciót betöltve.

Hogyan kezdjünk neki?
Lényegében bárhogyan, akárhogyan. Itt nincsenek szigorú szabályok vagy sémák, amelyeket követve kéne csinálni bármit is. Ötleteket tudunk meríteni internetes forrásokból, de akár magazinokból, ismerősöktől, televízióból, bárhonnan jöhet egy olyan elképzelés, amelyet szívesen megvalósítanánk a magunk módján. Az inspiráció gyűjtése sarkalatos pont, de igyekezzünk saját szájízre formálni a végleges produktumot.

Honnan szerezzük be?
Körülnézhetünk saját lakásunk eldugott helyein, fészerben, pincében, padláson, hátha találunk olyasmi eszközöket, anyagokat, amelyeket kombinálva valami egészen innovatív és egyedi dekorációt vagy használati tárgyat tudunk alkotni. Érdemes szabadon engedni fantáziánkat, nem lekorlátozni egy-két megoldás erejéig, hanem esetleg belegondolni olyan végeredmény kreálásába, amely először eszünkbe sem jutna.

Cipőfűző újragondolása
Egy egyszerű tipp az, ha egy már nem használt cipőfűzőt akár más színű cipőfűzőkkel összefonva karkötőként, hajdíszként, de akár övként is használhatunk. Feldobja a szettünket, ha nem a megszokott, snassz fekete övet vesszük ki a fiókból, hanem annak egy felturbózott, olcsóbb és modernebb változatát. Cipőfűző segítségével méretproblémákat is meg tudunk oldani, például, ha derékban bő egy nadrág, könnyedén megoldhatjuk úgy, ha a nadrág hátuljánál 3 övbebújtató lyukon átfűzzük a cipőfűzőt és szorosan megkötjük – elrejteni pedig tökéletesen lehet a nadrágon belül.

Pet-palack átalakítva
Természetesen vásárolni is lehet kellékeket, például az Aldi akciós újság oldalait böngészve rengeteg olyan hasznos terméket találunk, amelyre alap esetben is szükségünk lenne, de vásárlásásukkal két legyet ütünk egy csapásra, hiszen felhasználjuk magát a terméket, valamint a csomagolását, dobozát is. Újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagból készült PET-palackok esetében meg tudjuk hosszabbítani a műanyag életét pár egyszerű és könnyen kivitelezhető trükkel. Például virágkaspó készülhet a flakonokból, de a kupak sem megy kárba, amely szolgálhat varrótű tartó párnaként, ha ragasztunk az aljába egy kis szivacsot. Ezen a linken elérhetünk egy videót, amelyben lépésről lépésre nyomon tudjuk követni az elkészítés folyamatát.

Természet adta lehetőségek
De sokszor az is elegendő, hogy kimegyünk a kertbe vagy az udvarra kémlelni a természet adta lehetőségeket. Gyűjthetünk lehullott leveleket változatos színben, tobozokat, terméseket, melyekből rendkívül gazdaságos áron készíthetünk egyedibbnél egyedibb szezonális dekorációkat.

Többszörösen újrahasznált ruha
Ha szeretnénk átélni a vásárlás élményét, mielőtt egy új projekt megvalósításába kezdünk, de feleslegesen nem szeretnénk pénzt költeni, akkor kiváló megoldás a használt ruha bolt. Igaz a mondás, hogy a turkálókban kincseket lehet találni. Használt ruhák vásárlásával segítjük a Földet is, mivel adunk egy második esélyt annak a darabnak, amit már más kidobna, ezáltal nekünk nem kell új terméket vásárolni, amit kimerülőfélben levő erőforrások felhasználásával gyártanak. Mindenkinek más az ízlése, más darabot keres, így mi is könnyedén találhatunk olyan dolgot, amelyet tényleg ruházkodási célból szeretnénk felhasználni. Ezt átalakíthatjuk varrással, vágással, hímzéssel, festéssel, bármivel, amit elképzelünk.

Csomagolás újrahasznosítása
Sokan csináljuk, mégsem tudjuk, hogy a DIY metódust alkalmazzuk, amikor elrakjuk a másoktól kapott ajándékok csomagolását, masniját, szalagját és amikor arra kerül a sor, hogy mi ajándékozunk, némi átalakítással felturbózva egy új dekoráció születhet belőle.

Úgy gondolhatjuk, nem olyan számottevő az, hogy milyen dekor van lakásunkban. Ezzel ellentétben nagyon is sokat számít a környezetünk. Az otthon, ahova azért megyünk, hogy biztonságot, kényelmet és meghittséget nyújtson, legyen feldíszítve olyan elemekkel, amelyekre jól esik ránéznünk. Duplán jó érzés lesz a tudat, hogy a lakásban elhelyezkedő dekorációk, használati tárgyak 80%-át mi készítettük két kezünkkel, beleadva szívünket-lelkünket.

Forrás: Molnár Zoltán

Képek: pixabay.com

Címkék: DIY, kreatív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák