Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2015. Május 07. 09:49, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

KSH: 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban

KSH: 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban

Az ipari termelés volumene márciusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatással megtisztítva 9,0 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön első becslését.

A termelés az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal bővült a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.
Az első negyedévben az ipari termelés 8,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Mikó Ildikó, a KSH szakértője az adatismertetéskor elmondta, hogy az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar is jól teljesített márciusban.

Az ipari kibocsátás márciusi 11,6 százalékos növekedése jelentős ugrás az első két havi 6,2, illetve 6,0 százalékos ütemhez képest, és a legmagasabb éves összevetésű emelkedés a tavaly júliusi 12,2 százalék óta. A termelés volumene 2013. szeptembere óta, tizenkilencedik hónapja töretlen növekedést mutat éves összevetésben. A márciusi növekedés értékét növeli, hogy a bázishatás nem járult hozzá, mivel a tavaly márciusi 10,7 százalék az addigi legmagasabb adat volt a ciklus kezdete óta.

A bázishatás viszont szerepet játszott a havi növekedésben, miután a februári adat 0,7 százalékos havi csökkenést jelzett, igaz kiugró januári 5,1 százalékos emelkedéssel szemben. A havi adatok a múlt év közepe óta sajátos ingadozást mutatnak, egyszer sem fordult elő, hogy a növekedés vagy a csökkenés ismétlődött volna.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:23, hétfő | Belföld

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

2023. Június 05. 14:15, hétfő | Belföld

A nyílt utcán akart leszúrni egy férfit a vádlott Ajkán

Kábítószert is fogyasztott a 38 éves férfi.