Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 15. 10:35, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Különdíjat kapott a rábaközi tűzoltó az országos versenyen

Különdíjat kapott a rábaközi tűzoltó az országos versenyen

A veszélyes áruk vasúti szállítását (RID) ellenőrző katasztrófavédelmi szakemberek országos versenyét Záhonyban rendezték

Húsz csapat, negyven versenyző részvételével rendezték meg a veszélyes áruk vasúti szállítását (RID) ellenőrző katasztrófavédelmi szakemberek országos versenyét augusztus végén Záhonyban, ahol az elméleti feladatok után a gyakorlati ellenőrzésekre koncentráltak a vasúti ellenőrök. A szakmai viadalra az ország minden megyéjéből érkeztek versenyzők, akik kétfős csapatokban mérték össze tudásukat a háromnapos verseny során.

Az elméleti feladatokkal kezdődött a háromnapos próbatétel. A versenyzők először egy tesztsort kaptak, ami egy esettanulmány kidolgozásával indult. Minden csapattag egyénileg, külön kérdéssort és külön esettanulmányt oldott meg az elméleti blokkban.

A gyakorlati verseny helyszínéül szolgáló záhonyi vasúti átrakó nyolcvannégy négyzetkilométeren terül el, a normál nyomtávú vágányhálózata kétszázhatvan, míg a széles nyomtávú száznegyven kilométer hosszú. Ezen belül két helyszínen, a vasúti átrakóban és a vegyianyag-átfejtőben, két-két feladatban mérték össze felkészültségüket a kétfős csapatok, amelyeknek előre berendezett, veszélyes áruval megrakott, szabálytalan szerelvényt kellett ellenőrizniük. A második gyakorlati feladat egy telephelyen zajlott. Ott veszélyes áru vasúti fuvarozásának előkészítését, a vasúti kocsik állapotát, valamint a dokumentumokat vizsgálták az ellenőrök. A pályabírók az ellenőrzési jegyzőkönyv szakszerű felvételét, a szabálytalanságok dokumentálását és a rejtett szabálytalanságok feltárását is külön-külön értékelték.

A kötöttpályás közlekedés a közúti közlekedéshez hasonlóan számos kockázatot rejt magában. A katasztrófavédelmet évente átlagosan száz olyan eseményhez riasztják, ami a vasúti közlekedéssel és a kötöttpályás áruszállítással kapcsolatos. Éppen ezért a katasztrófavédelmi ellenőrök a MÁV szakembereivel együttműködve folyamatosan kontrollálják a vasúti veszélyesáru-szállítást (RID) – emelte ki a verseny zárásakor Nagy József tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, aki megköszönte a megméretésen való részvételt, hiszen mint mondta, egy-egy ilyen esemény a szakmai tapasztalatcserére is lehetőséget biztosít.

A 2018-as, II. Országos RID-verseny ünnepélyes eredményhirdetését szeptember 14-én tartották meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

Győr-Moson-Sopron megyéből Kiss László tűzoltó alezredes és Koblencz Márton tűzoltó főhadnagy alkották a két fős csapatot, és bizonyították megfelelő felkészültségüket és tudásukat, hiszen csapatban a képzeletbeli dobogó III. fokára állhattak. A versenyen különdíjakat is kiosztottak: az írásbeli feladatok kiemelkedő megoldásáért a Győr-Moson-Sopron megyei csapat tagja, Kiss László tűzoltó alezredes, a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője kapott elismerést.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!