Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 18. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Lakossági fórum a csornai elkerülőről lakosság nélkül

Lakossági fórum a csornai elkerülőről lakosság nélkül

Meglepő érdektelenség kísérte az elkerülő építésének megkezdése okán összehívott lakossági fórumot.

Nem csak a lakosság hiányzott tegnap délután a művelődési központ színházterméből, hanem az országgyűlési képviselő, a képviselőtestület tagjai, a polgármester, a városháza vezetői sem vettek részt a fórumon.

A kivitelező, a tervező és a beruházó képviselői viszont jelen voltak, és a kisszámú érdeklődőnek is megtartották a fórumot. Vizy Norbert (képünkön) a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt projektvezetője mondta el a legfontosabb információkat.

Megjegyezte, hogy 2009-ben az engedélyezési terv fórumán szinte tele volt a színházterem. Kiemelte, hogy az építés során, és az elkerülő út elkészülte után is biztosítani kell, hogy minden tulajdonos meg tudja közelíteni az ingatlanát, földjét. Az építéssel érintett valamennyi területet már megvásárolták a tulajdonosoktól, és átadták a kivitelezőnek a munkaterületet. A kivitelezési munkák a jövő héten indulnak. A befejezés tervezett időpontja 2015 június 30. Felhívta azoknak a földtulajdonosoknak a figyelmét, akik az út nyomvonalán még elvetettek, hogy arassák le a terményt, mert a föld már állami tulajdon, és azon a termény letaposásáért kártérítést nem kérhetnek.

Ez a beruházás nagy munka, nagy teherforgalommal jár, a városban és a külterületen is egyeztettek már az önkormányzattal a használható útvonalakról. A magánterületeten okozott károkért természetesen kártérítés jár.

A kivitelező a Laky Döme utca 10. alatti irodájában (volt TSZ iroda) egy panaszirodát is kialakított, ott lehet jelezni a kivitelezés során tapasztalt problémákat.

Az infoRábaköz kérdésére Vizy Norbert elmondta, hogy a 85-ös főút Csorna elkerülését biztosító második ütem engedélyezési szakaszban van. (A térképvázlat lejjebb látható) Most zajlanak a hatósági egyeztetések. Ha megkapja majd az út az építési engedélyt, akkor megrendelik a kiviteli terveket. Ezek elkészülte után lehet az építés előkészületeit megtenni, az építésre közbeszerzési eljárást kiírni, ha megvan a szükséges pénz.

Gulyás László azt kérdezte, hogy épül-e valahol az út mellett zajvédelmi fal?

Vizy Norbert válaszában elmondta, hogy a beruházás része volt a környezetvédelmi engedély is, amiben sehol nem írták elő zajvédelmi fal építését, mert mindenhol elég távol halad az út lakott területről.

Gulyás László úgy reagált, hogy őt ez érdekli leginkább, mert szerinte az ő háza a Dózsa György utca és a Pozsonyi utca sarkán nagyon közel lesz az úthoz, és a zaj miatt teljesen el fog értéktelenedni.

Vizy Norbert tájékoztatta, hogy az új úton a forgalom megindulása után fél-egy éven belül felülvizsgálat lesz, és a lakosok is kérhetik, ha mégis túl nagy a zaj. Zajvédő falat csak ott építenek, ahol ennek szükségességét mérések is igazolják.

A mostani beruházásban a zölddel jelölt útszakasz épül meg, ami kivezeti a városból a 86-os főút forgalmát. Térképünkön kékkel jelöltük körbe a második ütemet. Ebben épül meg majd később a most épülő 86-os elkerülő és a 85-ös összeköttetését biztosító út. Akkor kerüli majd csak el Csornát a 85-ös főút.

A közönség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.