Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2020. Július 31. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Lángra lobbant az olaj a tűzhelyen hagyott serpenyőben

Lángra lobbant az olaj a tűzhelyen hagyott serpenyőben

Előzzük meg a konyhai tüzeket!

A lakástüzek gyakran keletkeznek a konyhában. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda!

Legutóbb szerda délelőtt riasztották a soproni hivatásos tűzoltókat ilyen esethez. Sopronban az Óbrennbergi út egyik lakásában feledkezett meg egy rövid időre az ott lakó a villanytűzhelyre feltett olajról, ami begyulladt. A tulajdonos végül a szomszédok segítségével kivitte a lakásból az edényt, így nagyobb tűz nem keletkezett. A kiérkező tűzoltók átszellőztették a lakást. Szerencsére az ijedtségen kívül nem történt nagyobb baj, csak a konyha kormozódott.

Fontos tehát, hogy legyünk körültekintőek, figyeljünk környezetünkre, hiszen a tűzhelyre feltett étel is tüzet okozhat. Gondatlansággal értéktárgyakat, ingatlanokat, de főképp saját és mások testi épségét, életét is veszélyeztethetjük.

A tűzhelyen felejtett étel, olaj, gyorsan tüzet okozhat, a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) pedig gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert számos tűzesetet éppen az okoz, hogy az otthonról távozó háziak elfelejtik, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt.

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyt.

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!

- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!

- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!

- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!

- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!

- Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!

- Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Iskolába hívogat a csornai Széchenyi

Tavaszi programsorozat leendő elsősöknek.

2021. Február 27. 10:49, szombat | Helyi

Csornai drogkereskedő csoportot állított elő a rendőrség

Videóval

2021. Február 26. 16:00, péntek | Helyi

Lezárult a tűzoltósági őrsprogram Győr-Moson-Sopron megyében

Március elsején megkezdi működését a sopronkövesdi katasztrófavédelmi őrs.

2021. Február 26. 13:00, péntek | Helyi

Adóügyekben is minden egyszerűbb online

Már több mint két éve működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltője, az ONYA.