Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lassú egészségügyi közbeszerzések

Lassú egészségügyi közbeszerzések

Hét központosított közbeszerzési eljárást bonyolított le, ezzel összesen több mint hétmilliárd forintot spórolt meg a kórházaknak az elmúlt két évben fenntartójuk, a GYEMSZI. Ez azonban még messze van a remélt tízmilliárdos nagyságrendű megtakarítástól, amire, tekintettel a kórházi kassza szűkösségére, valóban nagy szükség lenne - írja a Világgazdaság.

Villamosenergiát, gázt és gyógyszert szerzett be országos szintű központosított beszerzéssel eddig az államosított kórházak számára fenntartójuk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. Az eljárások nyomán a korábbi beszerzési árakhoz képest összesen valamivel több, mint hétmilliárd forint megtakarítást ért el. Jelenleg egy gyógyszerközbeszerzés még folyamatban van, amivel 2,3 milliárd forintos megtakarítás érhető el.

A GYEMSZI tájékoztatása szerint 2012-ben a földgáz központi közbeszerzésével 14 százalékos árcsökkentést, 0,7–1 milliárd forintos megtakarítást realizáltak. 2013-ban az egy évvel korábbinál már csak 5,6 százalékkal sikerült lejjebb vinni az árat, amivel további 300 milliót tartott meg az intézmények kasszájában.
A csak néhány intézményre kiterjedő 2012-es villamosenergia-vásárlás mindössze 119 millió forint spórolást eredményezett, egy évvel később a 102 intézményre kiírt közbeszerzéssel 700 millió forintot fogtak.

Hatékonyabbnak bizonyultak a gyógyszervásárlások: a kórházak ez irányú kiadásai az elmúlt két év során összesen valamivel több, mint 3 milliárd forinttal mérséklődtek. Az első két körben meghirdetett eljárásokban 29, illetve 25 százalékkal, 2013-ban 33,9 százalékkal alacsonyabb áron jutottak hozzá több tucatnyi fontos medicinához az intézmények.

Miután a kórházak államosítását követően az egészségügyi kormányzat, illetve konkrétan a GYEMSZI elkezdte a központosított közbeszerzéseket, több tízmilliárdos megtakarítást vizionáltak. Az eddig realizált hétmilliárd forint a kórházak dologi kiadásait tekintve sem túl jelentékeny összeg. A kórházak 2012-ben és 2013-ban összesen 384 milliárd forintot fordíthattak dologi kiadásokra, a 7 milliárd ennek még a két százalékát sem éri el.

Ennek egyik oka, hogy a GYEMSZI-nek is tanulnia kell(ett) a közbeszerzést, nem véletlen, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság több alkalommal is elmeszelte az intézet által kiírt eljárást. A remélt nagy megtakarítás elmaradásának másik oka, hogy a kórházakban használt gyógyszerek még korántsem teljes köre érintett a közös közbeszerzésben, a jelentős tételnek számító orvostechnikai eszközöknél, fertőtlenítőszereknél pedig még egyetlen eljárást sem bonyolítottak le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.