Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. December 02. 12:47, kedd | Belföld
Forrás: Lenger Varga Péter

Legenda nyomában: Gábor Zsazsának nem elég egy élet

Legenda nyomában: Gábor Zsazsának nem elég egy élet

Szellemes mondásai, filmszerepei, jó pár házassága, ezek együtt tették Amerikában a leghíresebb magyarrá Gábor Zsazsát. Az 1936-os Miss Hungary győztese Nekem nem elég egy élet című könyvében is feleleveníti mindezeket.

Kétség sem fér hozzá, hogy Gábor Zsazsa örökre beírta magát Hollywood történetébe, hiszen a Golden Globe-díjas színésznő egyike azoknak a magyarok, aki csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

Gábor Zsazsa Gábor Sáriként született 1917.február 6-án, ám a világon már szinten mindenhol Zsa Zsa Gaborként ismerik. Pályafutása 1936-ban kezdődött, miután megnyerte a Miss Hungary szépségversenyt. Ezt követően első szerepét Ausztriában kapta a Der singende Traum – Az éneklő álom című operettben, majd 1941-ben Hollywoodba költözött. Hamar hírnevet szerzett magának, amiben közrejátszott szépsége, színészi teljesítménye és híres milliomosokkal kötött házasságai. Gábor Zsazsa kilencszer volt férjnél, először 1937-ben ment feleségül Burhan Belge-hez, a török nagykövetség sajtóreferenséhez. Ezután Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítójával és első elnökével került szerelmi viszonyba, majd második férje Conrad Hilton, a szállodalánc megalapítója volt. Harmadszor George Sanders színésszel házasodott össze, majd következett a negyedik férje Herbert Hutner pénzügyi tanácsadó. Ötödször az ifjabb Joshua S. Cosden üzletemberrel, hatodszor Jack Ryan-nel a Barbie-baba egyik tervezőjével lépett frigyre. Hetedik férje Michael O'Hara ügyvéd, a nyolcadik Felipe de Alba volt, míg a kilencedik és egyben a jelenlegi Frédéric von Anhalt herceg.

Gábor Zsazsa Oscar-díjas harmadik férjével, Geroge Sanders-szel 1950 környékén

Gábor Zsazsa több mint hetven filmben játszott, melyek közül a leghíresebb az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge, melyben a női főszereplőként látható a filmvásznon. 1958-ban pedig Orson Welles A gonosz érintése című filmjében játszott Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh és Marlene Dietrich oldalán.

Gábor Zsazsa A gonosz érintése című film egyik jelenetében, 1958-ban

Egy 2002-es autóbaleset, majd két stroke után 2011-től állandó orvosi felügyeletben él jelenleg Los Angelesben a 97 éves híresség.

„Amikor visszagondolok a múltra, eltűnődöm, hogyan lettem az, aki. Hogyan sikerült megélnem oly sok életet. Hogyan tudtam szeretni annyi férfit, s hogyan tudtak oly sokan viszontszeretni. Hogy tudtam átélni annyi kalandot, s mégis megmaradni önmagamnak.” – idézte fel kalandjait a Nekem nem elég egy élet című önéletrajzi könyvében is a legenda.

Tony Curtis és Zsazsa egy közös filmben (Arrivederci, Baby) 1966-ban

Gábor Zsazsa szellemes mondásai:
„Az újságírók gyakran megkérdezik tőlem, hogyan foghat magának férjet egy nő. Tréfásan mindig azt válaszolom, ehhez nem kell más, mint nagy kebel és tyúkész. Persze ez csak tréfa, és csak félig gondolom komolyan – a kebelre vonatkozó felét.”

„Remekül értek a háztartáshoz. Ahányszor elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”

„Nekem egyszerűen eszembe sem jut a kor. Ha megtetszik egy elbűvölő férfi, tőlem akár százéves is lehet. És ha én leszek száz, senki sem fogja észrevenni. Én sem.”

„Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.”

„Egy gazdag férfi sosem lehet ronda.”

„Olyan férfit akarok, aki kedves és megértő. Túl nagy elvárás ez egy milliomostól?”

„Hogy hány férjet fogyasztottam? Csak a sajátjaimra gondol?”

„Mindenkit kedvesemnek szólítok, mert nem emlékszem a nevükre.”

„Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak mert szereted.”

„Akkor ismered meg igazán a férjedet, amikor elválsz tőle.”

„Egyik férfit sem utáltam annyira, hogy a gyémántjait visszaadjam”

Fotók: https://www.facebook.com/ZsaZsaGaborOfficial

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.