Városlista
2021. április 11, vasárnap - Zsolt, Leó

Hírek

2012. Április 02. 15:01, hétfő | Belföld
Forrás: stop.hu

Lemondott Schmitt Pál

Lemondott Schmitt Pál

Lemondott elnöki mandátumáról Schmitt Pál a parlamentben napirend előtti felszólalásában.- jelentette a stop.hu

Schmitt Pál köztársasági elnök azt mondta: "Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított. Az államfő kifejezi a nemzet egységét. Ez a rendelkezés számomra azt jelenti, hogy jelen helyzetben kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak".

A leköszönő államfő hozzátette, egy internetes újság "névtelen bloggere" kezdte azt a politikai támadást, amely végül a külföldre is kiterjedt. Schmitt beszélt arról is, hogy még meg sem indult ellene az eljárás ellene, többen máris csalónak kiáltották ki őt.

Schmitt Pál megjegyezte, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ezért "a döntés ellen fellebbezéssel fogok élni és igazamat bírói úton bizonyítom be". A köztársasági elnök szerint "a jó ügyekért minden erőmet latba vetem". A dolgozat szerinte formailag megfelelt az előírtaknak. Ezt azzal a résszel próbálja alátámasztani a jelentésből, ami arról szól, hogy az eljárás felelt meg a formai követelményeknek, ő pedig azt hihette, hogy megfelelt az elvárásoknak.

"Kinek állhat érdekében, hogy Magyarország lejáratásával egy időben becsületében megalázzák elnökét" - mondta Schmitt, és megint kétségbe vonta az egyértelmű tényeket. Szerinte ugyanis "félrevezették a közvéleményt", mert nem mutatták be a dokumentumok őt mentő részleteit. Azt állította, hogy a dolgozata "minden tekintetben" megfelelt a Testnevelési Főiskola előírásainak.

Az államfő ismét megerősítette, hogy az "élethosszig tartó tanulás szellemében" megkísérli megszerezni a PhD-t. "Bizonyítani kívánok magamnak, és mindazoknak, akik az országból és a határon túlról szeretetet küldenek" - fogalmazott.

Kövér rátett egy lapáttal

Kövér László szerint önmagában az méltatlan, hogy a parlamentben tőle balra helyet foglaló képviselők - az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK)politikusai - az Országgyűlésben ülhetnek.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta, kizárólag a köztársasági elnök iránti tisztelete miatt nem utasította rendre az államfői beszéd alatt a tőle balra ülő képviselőket és a mögöttük lévő páholyokban helyet foglalókat.

Szavait nagy taps fogadta a kormánypárti padsorokból, az MSZP és a DK több politikusa ugyanakkor elhagyta az üléstermet.

"A kormánypártok elbuktak az erkölcs vizsgáján"

Az LMP szerint elismeréssel tartoznak a köztársasági elnök lemondásáért, de a kormánypárti képviselők az erkölcs próbáján, a saját maguk által olyan sokat hangoztatott morál vizsgáján elbuktak.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta: szomorú napja van ma a magyar demokráciának. Egy olyan ügybe keveredett Magyarország, amely nem Schmitt Pál köztársasági elnök magánügye. Ez az ügy a magyar demokrácia ügye, és annak a rendszernek az ügye, amely Schmitt Pált köztársasági elnöki székbe segítette. Ez az ügy a Fidesz személyzeti politikájának és működésének látlelete - közölte az ellenzéki politikus.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta: elkerülhetetlen volt Schmitt Pál lemondása, ugyanakkor az államfői tisztség szerinte olyan mértékben erodálódott az utóbbi hetekben, hogy egy egyszerű politikai csere kevés.

Az ellenzéki politikus ezért a bizalom helyreállítása érdekében közvetlen köztársaságielnök-választást szorgalmazott.

Schmitt úgy megy, ahogy jött

Napok óta arra a mondatra várt az egész ország - reagált az államfő lemondására Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője egyúttal viszont sajnálatosnak nevezte, hogy köztársasági elnök "távozása ugyanolyan lett, mint amilyen az érkezése volt".

A politikus, hangsúlyozta, azt is tisztázni kell, hogy az államfő minek a hatására döntött a lemondás mellett, kijelentette, hogy az "elmúlt napokban a becsületes és tisztességes embereknek a hangja le tudta győzni a becstelenséget". Végül megismételte korábbi felvetését, hogy a demokratikus pártok közösen jelöljenek új köztársasági elnököt. Egyúttal ismét javaslatot tett Sólyom László volt államfő személyére.

Erkölcsi nagyság

Tiszteletét fejezte ki Schmitt Pálnak szavaiért és döntéséért a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője.

Harrach Péter úgy fogalmazott: az államfő olyan erkölcsi nagyságról tett tanúságot, amire nem volt képes az az ellenzék, amely méltatlanul viselkedett beszéde alatt. Ez az elnöki méltóság igazi meggyalázása, és a saját tisztségükre való alkalmatlanság bizonyítéka - értékelte a KDNP-s politikus.

Mint mondta: emlékezetes nap lesz a hétfői, amit azzá tesz az is, hogy az ellenzék máris új köztársasági elnököt javasolt, "talán éppen azt, akit ők annak idején nem szavaztak meg."

A Fidesz frakcióvezetője azzal számol, hogy még hétfőn dönt az Országgyűlés Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásáról, és mihamarabb új államfője lesz az országnak. Lázár János közölte: mindennek előkészítésre két óra tárgyalási szünetet kér a házelnöktől, amit Kövér László elrendelt

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 10. 17:00, szombat | Belföld

Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás

2021. Április 10. 12:53, szombat | Belföld

Fizetett volna a pedofil, hogy kisfiúval fajtalankodhasson - VIDEÓ

Letartóztattak egy 42 éves férfit, aki egy internetes társkeresőn keresztül pénzért szexuális kapcsolatot akart létesíteni egy gyermekkorú fiúval

2021. Április 10. 11:53, szombat | Belföld

Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője

Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák

2021. Április 10. 09:53, szombat | Belföld

Meghalt 245 beteg, 8053-mal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 245, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 8053 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,