Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Július 27. 14:57, szerda | Helyi
Forrás: Csorna Város Önkormányzata

Lesz-e béke és együttműködés a csornai önkormányzatban?

Lesz-e béke és együttműködés a csornai önkormányzatban?

A sajtó mostanában többször is foglalkozott a csornai önkormányzatban kialakult ellentétekkel, amik az egyes döntések kapcsán egyre hevesebb és keményebb hangnemű vitákat váltottak ki a testület két jobboldali frakciója közt.

A polgármester és az őt támogató Csornai Korona Polgári Együttműködés Egyesület és a FIDESZ-KDNP frakciója között teljesen elmérgesedett viszony. Ennek feloldására tett kísérletet Dr Turi György polgármester a tegnapi ülésre előterjesztett javaslatában.


Az alábbiakban szó szerint közöljük a polgármester előterjesztését, és a FIDESZ-KDNP frakció erre adott írásos válaszát.
A polgármester előterjesztett javaslata:
„Az elmúlt időszakban több olyan komoly horderejű kérdést tárgyalt a Képviselő – testület, amely nagy mértékben befolyásolja a település életét, gazdálkodását, illetve jövőképét. Ezekben a kérdésekben törésvonalak alakultak ki a FIDESZ – KDNP frakció, illetve a Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület frakciója között. A 2010-es választások óta tartott képviselő – testületi ülések szinte kivétel nélkül nem múltak el anélkül, hogy egy – egy ügyben a média figyelme ne irányult volna városunkra, sajnos negatív kicsengésben, amelyből a lakosság is azt olvashatta ki, hogy a két oldal között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak, a képviselők nem képesek a Város érdekében konszenzusra jutni.
A fenti tények sem Városunkra, sem pedig a Képviselő – testület tagjaira nem vetnek jó fényt, személyes meglátásom szerint kifejezetten romboló hatásúak.
Mivel a Képviselő – testület feloszlatására tett javaslatom a sajtóban megjelent nyilatkozatok alapján eleve nem kerülne elfogadásra, erőfeszítést teszek annak érdekében, hogy Városunk fejlődésére tekintettel a kialakult helyzetet kompromisszumos javaslatokkal megpróbálják az érintettek javítani.
Annak érdekében, hogy Csorna városa olyan egységes vezetéssel rendelkezzen, amely végre képes a település valós érdekeit szem előtt tartva, félretéve a napi politikai csatákat, a fejlődést elősegítve dolgozni, a FIDESZ és a KDNP szervezetek, valamint a Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület által kijelölt személyek között egyeztető tárgyalásokat kezdeményezek, annak érdekében, hogy felülvizsgáljuk a 2010. októberében megkötött együttműködési megállapodást, valamint az elmúlt időszakban hozott, vitatott képviselő – testületi döntéseket, egyidejűleg a jövőre nézve a legfőbb stratégiai kérdésekben konszenzusra jussunk.
Meggyőződésem, hogy a választók akaratából tisztséget viselők együttes felelőssége a település érdekében történő együttműködés."

Határozati javaslat

Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a FIDESZ és a KDNP szervezeteket, valamint a Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesületet, hogy az általuk kijelölt személyek a Város egységes vezetése érdekében folytassanak egyeztető tárgyalásokat, tekintsék át az elmúlt időszakban meghozott, vitatott döntéseket és alakítsák ki a további lehetséges együttműködés feltételeit.


Felelős: FIDESZ – KDNP frakcióvezető és polgármester
Határidő: 2011. szeptember 30. 

Csorna, 2011. július 21.

                                                                                       Dr. Turi György
                                                                         Csorna Város Polgármestere

A polgármester előterjesztésére az alábbi levélben reagált a FIDESZ-KDNP nevében Kiss Ottó és Háncs Károly:
„A 2011 július 26-án tartandó rendkívüli ülés napirendi pontjaként szerepel a politikai konszenzus megteremtetésére szolgáló, a Polgármester Úr által előterjesztett határozati javaslat.
A FIDESZ-KDNP és a Csornai Korona Polgári Együttműködés Egyesület között 2010. október 15. napján kelt együttműködési megállapodás (amelyen Gecsényi András, valamint Dr Turi György aláírása szerepel) a mai napig érvényben van, amely megállapodást az általunk képviselt pártok betartottak.
A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület részéről az önkormányzati választások utáni pár hetet leszámítva egyeztetések nem történtek, megkeresés nem érkezett.
Mivel itt két társadalmi szervezet politikai megállapodásáról van szó, ezért tisztelettel kérjük gecsényi Andrást, a CCsornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület elnökét, valamint az előterjesztő Polgármester Urat, hogy a jövőben testületi üléseken napirendi pontként politikai javaslatokat ne szerepeltessenek. Ezért kérjük a napirendi pont levételét.
Együttműködési szándékunkat természetesen fenntartjuk, és minden megkeresést, a Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület elnökén keresztül szívesen fogadunk.”

Csorna 2011 július 26.

                                        Kiss Ottó                                     Háncs Károly
                                          FIDESZ                                          KDNP


A kedd esti testületi ülésen a javaslatot ugyan napirendre vette a testület, de az előterjesztés és az arra adott írásos válasz felolvasása után vita nélkül 7 : 5 arányban nem fogadta el. A javaslat ellen a FIDESZ KDNP képviselői és Balogh Csaba független szavaztak.
A testület többi fontosabb napirendjével külön hírben foglalkozunk.
 

Címkék: csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.