Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Letöltendő börtönt kapott hamis tanúzásért a romagyilkosságok egykori koronatanúja

Letöltendő börtönt kapott hamis tanúzásért a romagyilkosságok egykori koronatanúja

Két év letöltendő börtönre ítélte hamis tanúzásért a romagyilkosságok miatt indult büntetőeljárás egykori koronatanújának számító nőt a Fővárosi Törvényszék szerdán jogerősen.

F.-né Ny. Éva, a vádlottak volt munkáltatója áprilisban első fokon két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
A Fővárosi Törvényszék az MTI-vel szerdán azt közölte: a másodfokon eljáró bírói tanács megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi elsőfokú döntését, mellőzte a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést.

A közleményben azt írták: a vádlott a Budapest Környéki Törvényszéken 2011-ben több alkalommal is valótlan állításokat tett az úgynevezett "romagyilkosságok" miatt indult büntetőeljárás során.

Hozzátették, az első fokon megállapított tényállást és annak jogi minősítését egyik fél sem támadta meg, ezért a most eljáró tanácsnak azt kellett mérlegelnie, hogy az enyhítő és súlyosító körülményekkel arányban áll-e a korábban kiszabott büntetés.

A Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa szerint az alapbűncselekmény kiemelt tárgyi súlya olyan mértékű, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés nem alkalmas a büntetési célok elérésére, azaz arra, hogy a jövőben akár a vádlottat, akár mást visszatartson hasonló bűncselekmény elkövetésétől, valamint elősegítse az igazságszolgáltatásba vetett hit megőrzését.

Indokolásában a bíróság kiemelte, a vádlott büntetlen előéletét, az időmúlást és a ténybeli beismerő vallomását enyhítő körülményként figyelembe véve látott lehetőséget arra, hogy méltányosságból a terhelt - büntetése fele részének letöltése után - feltételes szabadságra bocsátható legyen.

A romagyilkosságokként ismertté vált bűncselekmény-sorozatban kilenc helyszínen fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre azóta elítélt férfiak romák otthonai ellen 2008-2009-ben. Hat embert, köztük egy gyermeket megöltek, öten megsérültek, összesen ötvenöt ember testi épsége került veszélybe. A büntetőperben három vádlottat 2016-ban tényleges életfogytiglanra, egyet 2015-ben 13 évre ítéltek jogerősen a bíróságok, amelyek kimondták azt is: a támadások indítéka rasszizmus, cigányellenesség volt.

F.-né Ny. Évát, a vádlottak volt munkáltatóját, K. Árpád elsőrendű vádlott volt barátnőjét, aki sajtóinformációk szerint hamis alibit próbált igazolni, 2015 áprilisában gyanúsították meg hamis tanúzással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.